Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη με θέμα «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην Υγεία ακόμα και οι έγκλειστοι στις φυλακές» απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Σύμφωνα με την επιστολή ο ΙΣΑ έχει ήδη ενημερώσει τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κο Παπαϊωάννου, σχετικά με το δημόσιο κίνδυνο που ελλοχεύει από αυτή «τη βραδυφλεγή Βόμβα απρόβλεπτων διαστάσεων που είναι τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα μέσα στις φυλακές λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού». Μάλιστα όπως αναφέρουν είχε προτείνει τον έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των φυλακών Κορυδαλλού και την έκβαση των πορισμάτων τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα, όμως, όπως αναφέρεται μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.


Στο πλαίσιο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνει ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προτίθεται να στηρίξει σε συνεργασία με τις σωφρονιστικές μονάδες τις ανάγκες σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Συγκεκριμένα μπορεί να διαθέσει 1) δωρεάν εμβολιασμό στους κρατούμενους 2) φαρμακευτική αγωγή σε κρατούμενους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και οι οποίοι δεν διαθέτουν πόρους για να τα προμηθευτούν 3) σειρά σκευασμάτων βιταμινών.


«Μέσα από έναν συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας πιστεύουμε ότι δεν θα εκραγεί η βραδυφλεγής αυτή βόμβα της εξάπλωσης της φυματίωσης και των λοιπών λοιμωδών νοσημάτων και ότι κατά αυτό τον τρόπο θα διαφυλαχθεί η υγεία των κρατουμένων, ώστε όποιος εισέρχεται στο σωφρονιστικό σύστημα να εξέρχεται ζωντανός, υγιής και να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να μεταδώσει λοιμώδη νοσήματα σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους του» καταλήγει η ανακοίνωση.