Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis τροποποιεί εν μέρει την εμπορική πολιτική της προς τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα τα σκευάσματα Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor, να διατίθενται πλέον μόνο από τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία.  Έως και σήμερα, πέρα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία, οι ασθενείς μπορούσαν να προμηθευθούν τα παραπάνω φαρμακευτικά σκευάσματα και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

 

Πλέον, εξαιτίας  των συσσωρευμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν είναι δυνατή η συνέχιση παροχής των σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

 

Εν τούτοις, τα λοιπά σκευάσματα της εταιρείας θα συνεχίσουν να διατίθενται κανονικά και μέσω ΕΟΠΥΥ.H ανακοίνωση της εταιρείας, όπου περιέχονται οι λόγοι της απόφασης, καθώς και ενημερωτικά στοιχεία για τους ασθενείς, έχει ως εξής:«Η Novartis Hellas, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, αποφάσισε να τροποποιήσει την εμπορική της πολιτική απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.

 

Είναι γνωστόν ότι ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας μας ο ΕΟΠΥΥ, είναι ένας οργανισμός με τεράστια χρέη. Κατά συνέπεια δημιουργούνται υπέρογκες ανεξόφλητες οφειλές, απέναντι σε πολλούς εταίρους στον χώρο της Υγείας. Είναι ένα φλέγον ζήτημα που αναζητά άμεσα τη λύση του και η λύση είναι μία. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την Πολιτεία.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρία, το οποίο υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ και προσαυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, δεν ευοδώθηκε καμία κοινώς αποδεκτή λύση.

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας ότι το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και έχοντας ως γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, η Novartis θα συνεχίσει να διαθέτει αυτά τα σκευάσματα μέσω των υπολοίπων νόμιμων καναλιών διανομής, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί επίσης, πως η απόφαση αυτή της Novartis Hellas δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς που λαμβάνουν τις ανωτέρω θεραπείες.»

 

TAGS