current views are: 1

29 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση11:38

Τα «έσπασαν» Βρούτσης – κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό

Στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας συμφώνησαν υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι. Αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν δράσεις για την απασχόληση των νέων.

Δημοσίευση 11:38’
αρθρο-newpost

Στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας συμφώνησαν υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι. Αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν δράσεις για την απασχόληση των νέων.

Στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας συμφώνησαν υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι. Αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν δράσεις για την απασχόληση των νέων. Οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν διαφωνίες για την παρέμβαση του κράτους στον τρόπο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των εταίρων, αλλά το κράτος θα πρέπει να έχει πιο ουσιαστική συμμετοχή στον τομέα των διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι η ηγεσία του υπουργείου «θα είναι αμείλικτη» στη πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η συνομοσπονδία δε δέχεται παρεμβάσεις από το υπουργείο και χαρακτήρισε άνισα και επώδυνα τα μέτρα που προωθούνται.


«Εμείς επιμένουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορά το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας, που βάρβαρα καταπατήθηκε με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση που μείωσε τον κατώτερο μισθό κατά 22% και για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος.

Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση της ΓΣΕΕ να υπάρξει διάλογος με τους εργοδότες προκειμένου να αποκατασταθεί το επίπεδο του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωση του 22%. Κατά τη σημερινή συνάντηση πάντως δεν συζητήθηκε το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ανέφερε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για τη μελλοντική διασφάλιση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων και πρόσθεσε, ότι υπήρξε συμφωνία για τη διάθεση των πόρων των πρώην Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, υπέρ του κοινωνικού τουρισμού και της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους. Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υπερβεί τις 160.000 τα τελευταία δύο χρόνια.

Τη διάθεση των πόρων που εισπράττονται από την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ζήτησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ενώ αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο, υποστήριξε, ότι απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες, με δεδομένο ότι το ελάχιστο ετήσιο κόστος της ανεργίας υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, για τον τρόπο προσδιορισμού του βασικού μισθού αποτελεί πρόβλεψη του 2ου Μνημονίου, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στην Ελλάδα.


σχετικα αρθρα