Αβάσιμα, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό, χαρακτηρίζει η Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παρακολουθήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών από την ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη πως ότι ο αριθμός των 50.000 πολιτών που παρακολουθούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, «ούτε αναφέρεται ούτε προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής, ούτε επίσης προκύπτει από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΔΑΕ».

Πάντως, η ΑΔΑΕ δεν αναφέρει στην ανακοίνωσή της το αριθμό των πολιτών που παρακολουθούνται, νόμιμα είτε με εισαγγελική παραγγελία, είτε με εντολή ανωτάτων κρατικών φορέων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, τον τελευταίο χρόνο οι επίσημες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, με επίκληση θεμάτων «κρατικής ασφάλειας», αυξήθηκαν κατά 70%. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία του δημοσιεύματος προκύπτει ότι μονάχα το 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 69%. Επίσης, επτά εταιρείες επικοινωνιών κατέθεσαν αναφορές ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας του δικτύου τους.
TAGS