Δεκαετία του '50 και τραγούδια του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη για την ξενιτιά θυμίζει έντονα η ροή των ελλήνων μεταναστών προς τη Γερμανία, απόρροια της καλπάζουσας ανεργίας στην Ελλάδα της κρίσης, όπως και της ζήτησης εργατικών χεριών από τη κεντροευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης στο Βερολίνο, περίπου 12,2% περισσότεροι Ισπανοί (που επίσης αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της αυξανόμενης ανεργίας) και 10,1% περισσότεροι Έλληνες εργάζονταν στη Γερμανία τον Ιούνιο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Τον Ιούνιο ο αριθμός των ανθρώπων από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία που εργάζονταν στην Γερμανία αυξήθηκε συνολικά κατά 28.000, ή 6,6%, αλλά αυτοί οι ξένοι εργαζόμενοι δεν μετανάστευσαν κατ' ανάγκην πρόσφατα, όπως ανέφερε η υπηρεσία.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι αυξήσεις αυτές συσχετίζονται με την κρίση χρέους στις συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε η υπηρεσία σε σχετική ανακοίνωση.

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι άνεργος, ενώ αντίθετα το ποσοστό ανεργίας στην Γερμανία -6,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα- παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της χώρας πριν από δύο δεκαετίες και πλέον.

Ενδεικτικός της τάσης είναι ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν μαθήματα γερμανικών στο Ινστιτούτο Goethe, που αυξήθηκε περαιτέρω μέσα στο 2011, φθάνοντας σε ιστορικό ρεκόρ. Πισωγυρίσματα...