Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου βρίσκονται ήδη χιλιάδες υποθέσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων, κατόπιν σχετικών ενεργειών του ΤΕΑΔΥ. Πάντως μέχρι τώρα, περισσότερα από τα μισά χρήματα που δόθηκαν σε μη δικαιούχους, δηλαδή 6,6 από τα συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ, έχουν επιστραφεί. Τα κρούσματα στο ΤΕΑΔΥ


Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Έθνους, με περισσότερες από 2.000 υποθέσεις να έχουν ήδη ακολουθήσει τη νομική οδό, οι έρευνες και οι διασταυρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού μόνο το επικουρικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, ΤΕΑΔΥ, έχει αναδείξει έως και τώρα 5.518 υποθέσεις καταβολής συντάξεων σε άτομα που δεν βρίσκονταν εν ζωή. Σε όσες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους φαινόμενα, η καταβολή έχει ήδη διακοπεί.


Ειδικότερα, η διοίκηση του Ταμείου φαίνεται ότι απέστειλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα δύο αντίστοιχες υποθέσεις. Όπως προκύπτει από πληροφορίες,

  • Στη μία υπόθεση, ο υιός θανούσης συνταξιούχου από το 2002 εισέπραττε, χρησιμοποιώντας συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο 20 ετών, συντάξιμες αποδοχές της μητέρας του έως και το 2011, δηλαδή 9 χρόνια αφότου εκείνη απεβίωσε!
 
  • Στην άλλη περίπτωση, συνδικαιούχος λογαριασμού συνταξιούχου που πέθανε το Σεπτέμβριο του 2009 εισέπραττε την επικουρική σύνταξη του θανόντος έως και τον Ιούνιο του 2011.

 

 Το ΤΕΑΔΥ, κατόπιν, ελέγχων, διασταυρώσεων και ταυτοποιήσεων σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει εντοπίσει 12 εκατομμύρια ευρώ παρανόμως καταβληθέντων συντάξεων. Μέχρι και σήμερα έχει λάβει πίσω το 52% αυτών, ήτοι τα 6,6 εκατομμύρια.

Ο… λαβύρινθος των κύριων συντάξεων

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο… τραγελαφική σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις. Σε αυτό το κομμάτι, τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη περισσότερων από 8.500 φερόμενων ως δικαιούχων που δεν απογράφηκαν. Μόνο στο ΙΚΑ δεν απογράφηκαν περίπου 7.500 συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 2.500 απεβίωσαν. Γι' αυτους, η καταβολή συντάξεων έχει ανασταλεί.

Τα φαινόμενα σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

Σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ο πραγματικός αριθμός των μη απογραφέντων είναι αισθητά μικρότερος, καθώς είναι μικρότερος και ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων, όμως και εδώ αναλογικά τα ποσοστά είναι αξιοπρόσεκτα. Στο μεν ΟΓΑ, η διοίκηση έχει αποστείλει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία 1.014 μη απογραφέντων, ενώ στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 150 αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που για χρόνια υφίστατο χωρίς κανείς να επιλαμβάνεται των υποθέσεων, είναι το φαινόμενο συνταξιούχου αποβιώσαντος από το 1992, στον οποίο καταβάλλονταν αποδοχές έως και το 2011!