Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στην περιοχή της Σητείας μετά την ολονύχτια μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που απείλησε και οικισμό, ο οποίος και εκκενώθηκε το βράδυ.   Στην περιοχή μετέβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Σητεία, την Ιεράπετρα, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Συνολικά τη μάχη της κατάσβεσης έδωσαν 40 άνδρες και 16 πυροσβεστικά οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές διασώστες, υδροφόρες των ΟΤΑ και του στρατού, αλλά και πυροσβεστικά ελικόπτερα.  

Η φωτιά, που αυτή την ώρα έχει περιοριστεί αισθητά και έχει πλέον απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές, ξεκίνησε την Πέμπτη από την περιοχή Κρυονέρι και εξαιτίας των δυνατών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε αμέσως διαστάσεις κατευθυνόμενη προς την περιοχή της Ξερολίμνης και τις ανεμογεννήτριες.

Στο σημείο εκείνο, λόγω των ανέμων, οι πυροσβεστικές δεν μπόρεσαν να τη σταματήσουν και πήρε πορεία απειλώντας την περιοχή της Μαγκασά, των Χοχλακιών και την ευρύτερη περιοχή της Ζάκρου όπου και τελικά περιορίσθηκε.