Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντόπισε καρτέλ στην αγορά του κοτόπουλου, που λειτουργούσε εις βάρος των καταναλωτών επί δύο δεκαετίες.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, από τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτει ότι στο καρτέλ συνολικά συμμετείχαν δεκατέσσερις εταιρίες, οι οποίες συμφωνούσαν την κατώτατη τιμή πώλησης κρέατος κοτόπουλου, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να τρώνε το τέταρτο ακριβότερο κοτόπουλο στην Ευρώπη.

Όπως φαίνεται, δε, το καρτέλ δεν ήταν ένα, αλλά τρία και λειτουργούσαν συμπληρωματικά το ένα του άλλου. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ελέγχου των τιμών, στο οποίο φέρεται να συμμετείχαν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου -σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού- είναι πιθανό να υπήρξαν συμφωνίες και για τις ζωοτροφές, καθώς και για τους νεοσσούς που πωλούσαν κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις.


Η έρευνα αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των εταιριών που εμπορεύονται κρέας κοτόπουλου και άλλα πτηνοτροφικά είδη, καθώς και ο σχετικός σύνδεσμος επιχειρήσεων, συμμετείχαν από το 1996 έως το 2010 σε συναντήσεις για να συντονίσουν τη δράση τους σχετικά με τον καθορισμό των τιμών πώλησης των προϊόντων τους.


Το αποτέλεσμα ήταν οι Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά το κοτόπουλο. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2006 στην Ελλάδα η τιμή του κοτόπουλου ήταν η 7η ακριβότερη της ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2010 ήταν η 4η ακριβότερη και τον Ιανουάριο του 2012 ήταν η 9η ακριβότερη στην ΕΕ.