Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί για λίγες μόνο ώρες στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, προκειμένου να εγκαινιάσει την 77η ΔΕΘ.
Τόσο ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καταλόγισαν στον κ. Σαμαρά ότι επιχειρεί να «δραπετεύσει» από τα προβλήματα και να μην έρθει αντιμέτωπος με τα συνδικάτα και παράλληλα τον κατηγόρησαν ότι με τη στάση του αυτή υποβαθμίζει και τον θεσμό της Έκθεσης.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΕΚΘ και ΕΔΟΘ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσουν το σχεδιασμό τους για τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καλώντας σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που έρχονται.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται το πρωί του Σαββάτου το συλλαλητήριο, την ώρα που θα είναι ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Μουτάφης και ο Π. Τσαραμπουλίδης απάντησαν ότι «τα συνδικάτα δεν κυνηγούν πρόσωπα, αλλά πολιτικές». Ανεξάρτητα, πάντως, από το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, δεν αποκλείεται συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς να επιλέξουν κάποια μορφή διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ έχουν εκφράσει και οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΥ, ΠΟΕΠΛΣ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΥΠΣ, ΕΑΠΣ, ΠΕΑΛΣ).

Υπό συζήτηση, εν τω μεταξύ, είναι το που καταλήξει η πορεία των συνδικάτων, καθώς μέχρι πέρυσι ο τελικός προορισμός ήταν το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», φέτος όμως δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, αφού ο πρωθυπουργός θα έχει αναχωρήσει για την Αθήνα και δεν θα γίνει εκεί η ομιλία του.

Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα πάρει μέρος και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματος, ενώ ξεχωριστό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα οργανώνει το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου το παρών θα δώσει και η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι η ΓΣΕΕ οργανώνει συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο, όπου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη στα γραφεία του ΕΚΘ στην οποία πήραν μέρος και πρόεδροι Εργατικών Κέντρων από τη Βόρεια Ελλάδα. Οπως είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, η Συνομοσπονδία σκοπεύει το προσεχές διάστημα να κάνει έναν απολογισμό της «συνταγής» της τρόικας στην Ελλάδα και των επιπτώσεών της στη μισθωτή εργασία.

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων την κατάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη σε ό,τι αφορά την αλματώδη αύξηση της ανεργία και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων στη Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι 33% και στους νέους 60%. Στην Ορεστιάδα 50%, στην Αλεξανδρούπολη 30% και οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι προετοιμάζεται η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή με μισθούς Βουλγαρίας (κάτω από 15 ευρώ το μήνα), ενώ υπάρχει και νόμος του 2011 που προβλέπει την απασχόληση σε αυτές μεταναστών από κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη.

Στην Κομοτηνή η ανεργία είναι 39% και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα στοιχεία ότι από τα 99 εργοστάσια λειτουργούν μόνο 10 και από τους 17.000 εργαζόμενους σε αυτά έχουν μείνει μόνο 300.
Στην Ξάνθη η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 30% και 25% ενώ στους οικοδόμους είναι 90%. Στη Δράμα 50%, στην Κοζάνη 35%, στην Πτολεμαΐδα 30%, στην Έδεσσα 35%, στην Καστοριά 30%, στη Φλώρινα πάνω από 30% (στις ηλικίες 18-45 ετών είναι 80%), στο Κιλκίς 40% και στη Χαλκιδική 30%.

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS