Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των σχολικών ειδών σε σύγκριση με το 2011 όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τιμοληψίες της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς που διενεργήθηκαν το διάστημα από τις 27/08/2012 έως 31/08/2012 σε σημεία λιανικής (Σ/Μ, αλυσίδες παιχνιδιών, βιβλιοπωλεία) και σε ένα δείγμα με περισσότερα των 100 προϊόντων διαπιστώθηκαν μειώσεις στις τιμές που φτάνουν μέχρι και το -20%.

Σε όλες τις επί μέρους κατηγορίες παρουσιάζεται αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η συνολική ετήσια μεταβολή υπολογίζεται στο -8,8%. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω διάστημα οι διεθνείς τιμές χάρτου παρέμειναν αμετάβλητες σε αντίθεση όμως με τις τιμές πλαστικού οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου.


Όπως προκύπτει από τα παρακάτω στοιχεία στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές:
- στα απλά τετράδια οι τιμές ξεκινάνε από 0,25 ευρώ (και κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό φύλλων και την ποιότητα του εξωφύλλου) ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ξεκινούσαν από 0,58 ευρώ.
- Στα μπλοκ ζωγραφικής οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,50 ευρώ έως 2,20 ευρώ.
- Στα ντοσιέ – κλασέρ οι τιμές κυμαίνονται από 0,40 ευρώ έως το 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,60 ευρώ έως 2,00 ευρώ.
- Στα στυλό και στα μολύβια οι τιμές ξεκινάνε από 0,15 ευρώ και 0,30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,40 ευρώ και τα δύο.
- Στις γόμες οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,45 ευρώ.
- Τέλος τις τσάντες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί κάποιος να τις βρει από 8,99 ευρώ.


Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, ξεκίνησε ήδη τα προγράμματα ελέγχων για τα σχολικά είδη. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υπηρεσίες Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και το Γενικό Χημείο του κράτους, διενεργούν ελέγχους σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια, τις αναγραφόμενες ενδείξεις καθώς και τις εμπορικές πρακτικές προώθησής των ειδών αυτών.