Το οριακό σημείο στο οποίο έχει φθάσει η κατάσταση στη Σύμη από την παρουσία παράνομων μεταναστών, επιχείρησε να αναδείξει ο δήμαρχος της πόλης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, σε πρωινή ραδιοφωνική συνέντευξή του. Όπως σημειώθηκε, περίπου 20 παράνομοι μετανάστες αποβιβάζονται καθημερινά στη Σύμη από τα καΐκια των «δουλεμπόρων». Καταδεικνύοντας τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα του φαινομένου, ο δήμαρχος έχει ζητήσει τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπακαλοδούκα παρατήρησε ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο ειδικά, η Σύμη «υποδέχθηκε» 37 μετανάστες.

Όπως υπογραμμίστηκε, με τη Λέρο και το Αγαθονήσι να βρίσκονται στο ίδιο σημείο, το ένα  πλωτό σκάφος του λιμενικού, το οποίο μάλιστα αυτή την περίοδο είναι εκτός δράσης καθώς επισκευάζεται, δεν επαρκεί.

Ο δήμαρχος Σύμης ισχυρίστηκε ότι είναι απαραίτητη η συνδρομή των συντονισμένων δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων ώστε να αποτραπεί η εισροή παράνομων μεταναστών από τις θαλάσσιες οδούς, οι οποίες, έπειτα από την αποτελεσματικότερη «οχύρωση» του Έβρου, αποτελούν τις πλέον «ευνοϊκές» πύλες εισόδου στη χώρα.


Εν τω μεταξύ χθες σημειώθηκε επεισοδιακή καταδίωξη πλαστικού σκάφους με λαθρομετανάστες που οδήγησε στη βύθισή του. Το σκάφος επιχείρησε να προσεγγίσει ακτή της Σύμης για να αποβιβάσει μετανάστες και καταδιώχθηκε από πλωτό του Λιμενικού Σώματος.

Το σκάφος βυθίστηκε και τόσο ο καπετάνιος του όσο και οι 37 μετανάστες που μετέφερε, μεταφέρθηκαν στο νησί της Σύμης. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν αποβιβαστεί αρκετοί μετανάστες από τα απέναντι τουρκικά παράλια και παραμένουν στο νησί. Η κατάσταση μάλιστα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί. Σήμερα, επίσης, τα ξημερώματα αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι 16 μετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν όπως επίσης και ο διακινητής τους, που επέβαινε στο σκάφος.