Μείωση κατά 84% στην εισροή παράνομων μεταναστών από τον Έβρο, παρατηρείται από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς» (4/8), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της επιχείρησης έχουν συλληφθεί στον Έβρο 1.121 αλλοδαποί, έναντι 6.991 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» δεν έχει καταληκτική ημερομηνία, διεμήνυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, «είναι διαρκής και αυτό είναι το στοίχημά της». Όπως είπε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κ. Δένδιας, η πρώτη ρεαλιστική αποτίμηση θα γίνει μετά το τέλος του χρόνου και στόχος είναι «να επεκτείνουμε την επιχείρηση και σε όλη την Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις».

Στην Αττική προσήχθησαν κατά τους αστυνομικούς ελέγχους 16.836 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 2.144 διότι δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα.

'Εντεκα άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) συνελήφθησαν για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, παροχή καταλύματος σε μεγάλο αριθμό ατόμων και διευκόλυνση της παραμονής τους, καθώς και παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες, ενώ διενεργήθηκαν 198 έρευνες σε σπίτια, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.