Αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την «υποβάθμισή» τους δηλώνουν οι δικαστικοί, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που περικοπούν οι αποδοχές τους.

Δικαστές και εισαγγελείς πραγματοποίησαν σήμερα πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση στον Αρειο Πάγο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν οι πρόεδροι των έξι δικαστικών ενώσεων, οι οποίοι και διοργάνωσαν τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ένωσης συνταξιούχων δικαστών Αντ. Βαλμαντώνης, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πατρών, αλλά και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

«Μας ζήτησαν να βάλουμε πλάτη και βάλαμε, αλλά αυτοί μετά μας γύρισαν την πλάτη», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, μιλώντας στη συγκέντρωση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου σημείωσε ότι με τις δρομολογούμενες, «αντισυνταγματικές» περικοπές, οι αποδοχές των δικαστών δεν θα είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, μέχρι τώρα οι αποδοχές των δικαστών έχουν μειωθεί κατά 40% και οι κυβερνητικές προθέσεις είναι να μειωθούν ακόμη κατά 25%.

Με ομόφωνο ψήφισμά τους παράλληλα, οι έξι δικαστικές Ενώσεις ζητούν «από την Πολιτεία, να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών».

Δηλώνουν μάλιστα ότι «ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους θα τους υποχρεώσει, να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, με την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους». Όπως υπενθυμίζουν άλλωστε, «το Σύνταγμα (άρθρα 88 παράγραφος 2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους».

Πηγή: naftemporiki.gr