Την προληπτική ανάκληση φυσικών χυμών με την επωνυμία «100% φυσικός χυμός Amita Motion» από την εταιρεία που τους παρασκευάζει, απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Κεντρική Υπηρεσία, καθώς και η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, απέβησαν αποδέκτες σχετικών πληροφοριών όσον αφορά στη διακίνηση φυσικού χυμού με δυσάρεστη γεύση. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την εταιρεία παραγωγής, η οποία γνωστοποίησε την ανίχνευση στα συγκεκριμένα προϊόντα, του μη παθογόνου μικροοργανισμού Alicyclobacillus spp.

Πρόκειται για φυσικό χυμό με την εμπορική επωνυμία «100% Φυσικός χυμός Amita Motion», που παρασκευάζεται από την επιχείρηση «Coca cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης ΑΕ», σε διάφορες συσκευασίες και ημερομηνίες λήξης:

-Χάρτινη συσκευσασία των 330 ml, με ημερομηνίες λήξης: 8/1/2013, 9/1/2013, 11/1/2013, 12/1/2013, 16/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013 και 6/2/2013.

-Χάρτινη συσκευασία του ενός λίτρου με ημερομηνίες λήξης: 9/1/2013, 11/1/2013, 17/1/2013, 18/1/2013, 1/2/2013, 6/2/2013, 7/2/2013, 13/2/2013 και 14/2/2013

-Χάρτινη συσκευασία του 1,5 λίτρου με ημερομηνίες λήξης: 9/1/2013, 11/1/2013 και 18/1/2013.

Ο ΕΦΕΤ άμεσα προχώρησε τόσο σε επιθεώρηση των μονάδων παραγωγής των εν λόγω προϊόντων, όσο και σε αντίστοιχους εργαστηριακούς ελέγχους αυτών, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ενιαίος Φορέας καλεί, παράλληλα, τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά, για προληπτικούς λόγους να μην τα καταναλώσουν.


Coca - Cola 3E: Αβλαβής ο μικροοργανισμός για την υγεία

Ο μικροοργανισμός που βρέθηκε είναι φυσικά αναπτυσσόμενος και δεν προκαλεί καμία βλάβη στη δημόσια υγεία, απαντά η διοίκηση της  Coca - Cola 3E.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «ένα από τα 9 φρούτα που αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν τη μοναδική γεύση της Amita Motion, αποτελεί την γεννεσιουργό αιτία αυτής της γευστικής απόκλισης. Ο χυμός του συγκεκριμένου φρούτου περιέχει ένα αβλαβή και φυσικά αναπτυσσόμενο μικροοργανισμό, περιοδικά εμφανιζόμενο κατά τη συγκομιδή και αγροτική επεξεργασία των φρούτων, ο οποίος σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, αντέδρασε προκαλώντας μια ασυνήθιστη γεύση, η οποία δεν είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία».