current views are: 1

7 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση06:40

ΕΚΚΕ: Εργαζόμενοι – φτωχοί, η νέα κοινωνική ομάδα της χώρας

Οι εκ βάθρων ανατροπές που έχουν συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια καταγράφονται σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και τα ευρήματα συγκλονίζουν.

Δημοσίευση 06:40’
αρθρο-newpost

Οι εκ βάθρων ανατροπές που έχουν συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια καταγράφονται σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και τα ευρήματα συγκλονίζουν.

Οι εκ βάθρων ανατροπές που έχουν συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια καταγράφονται σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και τα ευρήματα συγκλονίζουν. Το νέο κοινωνικό πορτέτο της ελληνικής κοινωνίας αποκάλυψε μια νέα κοινωνική ομάδα, αυτή των «νέων φτωχών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι – φτωχοί, δηλαδή άνθρωποι που έχουν εργασία, αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή η κατηγορία αποτελεί το 13,8% του συνόλου, ενώ εργαζόμενοι – φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας έχει αλλάξει δραματικά: η ανεργία καλπάζει, 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν από 
τις τσέπες των εργαζομένων εξαιτίας των περικοπών, το ποσοστό της παιδικής φτώχειας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και μία νέα κοινωνική τάξη κάνει την εμφάνισή της, οι «νέοι φτωχοί».

Εκτός από τους ανέργους, τους μετανάστες και τα νοικοκυριά με πολλά παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακά φτωχών, φαίνεται ότι πλέον έχουμε και τη νέα αυτή κατηγορία στην οποία μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους-φτωχούς, ανθρώπους που έχουν κάποια εργασιακή σχέση, ωστόσο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.


Το ποσοστό αυτό, βάσει των τελευταίων στοιχείων, φτάνει το 13,8% ενώ εργαζόμενοι-φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών». 


Παράλληλα σε αυτή τη νέα ομάδα θα πρέπει να περιληφθούν οι νέοι έως 24 ετών, το ποσοστό φτώχειας των οποίων το 2010 έφτασε το 27,8%, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν 23%.


σχετικα αρθρα