Ύστερα από εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού της Ραφήνας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαχείριση του συμβάντος. Παράλληλα, διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ίδιο ζήτημα.  
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας παύει επίσης η διάθεση των Αστυνομικών, που έχουν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την εξαγγελία του κόμματος ότι θα συνεχιστούν οι βίαιες ενέργειες και η αντιποίηση Αρχής.

Η απόφαση αποσκοπεί στο να αποφεύγεται, η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών, συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων. Της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.  

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τις Αστυνομικές Αρχές, ώστε τα άτομα που προετοιμάζουν τέτοιου είδους ενέργειες ή συμμετέχουν σε αυτές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.     

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, με παρέμβασή του ζήτησε τάχιστη διερεύνηση της υπόθεσης προαναγγέλοντας ουσιαστικά την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Απειλεί με μηνύσεις η Χρυσή Αυγή

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει ότι ήδη το νομικό τμήμα του Κόμματος συντάσσει τις μηνύσεις που θα κατατεθούν άμεσα κατά παντός υπευθύνου. 

«Οσον αφορά στις πληροφορείς περί του ότι διμοιρίες ΜΑΤ πολιορκούν τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, να διευκρινίσουμε ότι κλούβα των ΜΑΤ ήταν ανέκαθεν έξω από τα γραφεία του κόμματος, όπως και έξω από τα κεντρικά γραφεία κάθε κόμματος. Υπάρχει πάντως, σήμερα μεγαλύτερη κινητικότητα, για τον ...φόβο των Ιουδαίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, με εξώδικο προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ν. Παπαγιαννόπουλο ήρθε η πρώτη απάντηση της Χρυσής Αυγής στην αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας και τους ελέγχους στην περιοχή των γραφείων του κόμματος.

Στην εξώδικη δήλωση η Χρυσή Αυγή ζητεί όπως ληφθούν «όλα τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη διαταραχθείσα νομιμότητα από την αυθαίρετη πρωτοβουλία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τον έλεγχο που υφίστανται τα μέλη μας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος», με την επισήμανση ότι επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της.Απάντηση Δένδια στο Τwitter

«Μόνο η Ελληνική Αστυνομία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα. Δημοκρατία και τάγματα εφόδου δεν συμβαδίζουν» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας εμμένοντας στις θέσεις ενάντια σε βίαιες πράξεις των βουλευτών της Χ.Α.