Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς σε δόσεις ανακοίνωσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως ωστόσο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, για να δοθεί το «πράσινο φως» της εκταμίευσης στους λογαριασμούς, θα πρέπει οι εκπρόσωποι του κλάδου σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ειδικότερα, έπειτα από σύσκεψη του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών  ταμείων έγινε εκτίμηση των εσόδων και εισπράξεων  του νέου Ταμείου από τις εισφορές και τον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι  χρονοδιάγραμμα πληρωμών στον κλάδο των φαρμακοποιών.

Ετσι, στις 12 Σεπτεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Ιούνιος του 2012. Στις 12 Οκτωβρίου αρχίζει η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου η οποία θα ολοκληρωθεί  στις 12 Νοεμβρίου. Στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Σεπτέμβριος του 2012. Στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση  των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς  τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.

Όμως, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «προϋπόθεση για την εφαρμογή του ανωτέρω  χρονοδιαγράμματος είναι η αποδοχή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό  Σύλλογο και η άμεση άρση της αναστολής  χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων με πίστωση στους ασφαλισμένους».