Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας «μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση» υπό προϋποθέσεις, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε αναμονή των οριστικών αποφάσεων που θα ληφθούν το Σάββατο. Εν τω μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών συνεχίζονται, σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα. Οι όροι του ΠΦΣ είναι:

α)  η επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή βιομηχανία, φαρμακεμπόριο και φαρμακεία, καθώς και

β) να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

«Ζητάμε διάλογο με το υπουργείο στη βάση αυτού του πλαισίου και συγκαλούμε έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου». Μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης της 25ης Αυγούστου.

Πιο σκληρή ήταν η γραμμή του πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντου. Ο κ. Λουράντος δημοσιοποίησε την αντίθεσή του στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών και είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όπως όρισε η γενική συνέλευση: «Ο ορισμός νέων ημερομηνιών καταργεί αυτόματα τη συλλογική σύμβαση, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να πληρωνόμαστε εντός 45 ημερών. Επίσης, με τις νέες ημερομηνίες που αφορούν τα τρέχοντα χρέη του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι θα πιστώσουμε από εκεί και πέρα το υπόλοιπο 2012 περιμένοντας νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών των τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτους το οποίο λογικά θα ισχύσει από το 2013» τόνισε. 

Η στάση του υπουργείου Υγείας

Από την αντίπερα όχθη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρότεινε την αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, ενώ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας εξαντλεί κάθε δυνατότητα, ώστε να μην εκβιάζεται η Πολιτεία μέσω των ασθενών.
«Σε αυτούς τους καιρούς οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και περιμένουμε ανταπόκριση στην έντιμη και ειλικρινή συμπεριφορά μας» παρατήρησε ο υπουργός.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο κ. Λυκουρέντζος, οι ασφαλισμένοι δεν θα στερηθούν τα φάρμακά τους: «Αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, να ξέρετε ότι και δυνατότητες έχουμε να αντιδράσουμε και βεβαιώνουμε ότι δεν θα στερηθούν οι ασθενείς το φάρμακό τους, ειδικά οι πάσχοντες από βαριές ασθένειες».