Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίζουν φθηνές ζωοτροφές, υπέβαλε στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στην Κύπρο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.

 

Η θέση του υπουργού για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, έτυχε της υποστήριξης τόσο του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Κύπρου, όσο και άλλων υπουργών. Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του, ζήτησε τη στήριξη των ανθρώπων- εργαζομένων ή ανέργων- που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη γεωργία με ένα σημαντικό αρχικό κεφάλαιο.

 

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφονται ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών διεθνώς, έχοντας φέρει σε δεινή θέση τους κτηνοτρόφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η τιμή του αραβοσίτου έχει φτάσει από 17 λεπτά το κιλό στα 26 λεπτά και του κριθαριού από 18 λεπτά στα 30 λεπτά το κιλό.

 

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί οι φορείς των κτηνοτρόφων προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών με κύρια αιτήματα τη χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών αλλά και τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων τους , καθώς αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.


Αγροτική και Πειραιώς αρχίζουν να παραχωρούν δάνεια σε αγρότες

Άνοιξαν, από σήμερα το πρωί, τα δάνεια τις ΑΤΕ-Πειραιώς για τις χρηματοδοτήσεις γεωργών, κτηνοτρόφων και μεταποιητικών αγροτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να υποστηριχθεί ο αγροτικός τομέας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την οποία ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου του. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα γης από τους αγρότες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και ανέφερε πως εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η τελική ρύθμιση.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι θα δοθεί στην ώρα του το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων, στις 15 Οκτωβρίου, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά ορισμένους κτηνοτρόφους που δεν είναι στο πρόγραμμα των κοινοτικών ενισχύσεων η ΑΤΕ-Πειραιώς «θα ανοίξει τα δάνεια της για να χρηματοδοτηθούν για τις κτηνοτροφές τους». «Με αυτά τα εργαλεία αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι τρεις αυτοί αγροτικοί κλάδοι», επεσήμανε ο κ. Ταυτάρης.