Τον Μάρτιο του 2013 αναμένεται να γεμίσει νερό -όπως όλα δείχνουν- το φράγμα Βαλσαμιώτη καθώς ο αρχικός στόχος, η διαδικασία αυτή να γίνει μέσα στο 2012, δεν φαίνεται να εκπληρώνεται. Πάντως σύμφωνα με τον ΟΑΔΥΚ το έργο θα είναι στη διάθεση των αγροτών από την ερχόμενη άνοιξη, δίνοντας λύση στο θέμα της άρδευσης ενός μεγάλου τμήματος του κάμπου των Χανίων και όχι μόνο.

Αυτές τις ημέρες τα συνεργεία ολοκληρώνουν τις εργασίες στο σκληρό επίχωμα του φράγματος και επόμενη σημαντική εργασία είναι η τοποθέτηση της μεμβράνης στη λεκάνη συγκέντρωσης του νερού.

«Πιστεύουμε ότι με βάση τον ρυθμό των εργασιών Φλεβάρη - Μάρτη το φράγμα θα δεχθεί νερό και θα μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Γιάννης Μπατζέλης. Μιλώντας πιο αναλυτικά για την πορεία των εργασιών ο κ. Μπατζέλης επισήμανε πως «τώρα αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται το σκληρό επίχωμα και θα 'πέσει' το μπετόν για τον δρόμο πάνω στο φράγμα, ώστε να το φέρει στο τελικό του ύψος.

Παράλληλα έχει παραγγελθεί και η μεμβράνη. Αυτή είναι μια χρονοβόρος διαδικασία που απαιτεί 24ωρη εργασία για 2 - 3 μήνες. Ελπίζουμε ότι ο καιρός θα το επιτρέψει και να γίνει κανονικά. Ευτυχώς η χρηματοδότηση συνεχίζεται κανονικά σε αυτό το έργο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΑΔΥΚ μέχρι τον Μάρτιο θα αρχίσει να μπαίνει νερό στο φράγμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα το φράγμα για τις αρδευτικές ανάγκες ενός μεγάλου τμήματος του κάμπου των Χανίων.

«Το φράγμα παίρνει νερό με ένα ποσοστό 70% από τα Μεσκλά και το υπόλοιπο από τις γύρω πλαγιές.Θα γεμίσει και στη συνέχεια με φυσική ροή θα μπορεί να αρδεύει την περιοχή από τον Βλητέ μέχρι και το Κολυμπάρι, με ένα σύστημα αντλιοστασίων που ήδη υπάρχει. Είναι ένα πολύ καλό έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των αρδευτικών προβλημάτων που είχαν παρουσιασθεί και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και γενικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών μας», καταλήγει ο κ. Μπατζέλης.


Πηγή: Χανιώτικα Νέα/cretalive.gr
TAGS