Ο γνωστός οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης, σε σημερινό άρθρο του χαιρετίζει τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας μάλιστα πως ο πρωθυπουργός πρέπει να διαπραγματευθεί το να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή κτήσης τους και όχι στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή να παραιτηθεί η ΕΚΤ από τα κέρδη της.    Εφαρμογή του νέου δόγματος της ΕΚΤ και για την Ελλάδα

Σε άρθρο του στο protagon.gr, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει, «
Άριστα πράττει ο κ. Σαμαράς που πηγαίνει στην Φραγκφούρτη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ. Ας μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης».  

Σε άλλο σημείο πάλι, υπογραμμίζεται πως το θέμα για το οποίο θα πρέπει να διαπραγματευθεί ο κ. Σαμαράς είναι ένα και μοναδικό. «Να αποδεχθεί η ΕΚΤ, και μάλιστα αναδρομικά, την εφαρμογή στην περίπτωση και της Ελλάδας του νέου δόγματος της (που ανακοινώθηκε από τα χείλη του Προέδρου της) περί μη εξαίρεσης των ομολόγων που αγοράζει από συμπεφωνημένα κουρέματα».   

Ο διαπρεπής καθηγητής συνεχίζει επισημαίνοντας, «κι αν ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να το αποδεχθεί, δεσμευόμενος από το Βερολίνο, τότε να ανακοινώσει ο έλληνας πρωθυπουργός προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με το ερώτημα της ισονομίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι, τουλάχιστον από νομικής πλευράς, η Ελλάδα έχει ισχυρότατα επιχειρήματα – κάτι που ο κ. Ντράγκι θα λάβει υπ’ όψη του, εφόσον βέβαια του τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα και στην ύστατη ώρα, έχει αξία η χρήση των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να αρχίσει επιτέλους να διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, αντί να επαφίεται στην «γενναιοδωρία των ξένων».  

Το τέλος ενός σκανδάλου και η αναδρομική αποκατάσταση

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «Εδώ και μήνες σας κουράζω λέγοντας ότι είναι σκάνδαλο το γεγονός (α) ότι η ΕΚΤ βγάζει 'κέρδη' από το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο απαιτώντας την αποπληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μας, δεδομένου ότι τα αγόρασε κοψοτιμής, και (β) ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να αποπληρώνει στην ΕΚΤ αυτά τα ποσά χωρίς να χρησιμοποιεί αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί στο πλαίσιο μιας γενικότερης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για την δανειακή μας συμφωνία. Θεωρούσα μάλιστα την αποπληρωμή της 20ης Αυγούστου ως την τελευταία μας ευκαιρία. Εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό».   

Σύμφωνα με την εκτίμηση Βαρουφάκη, «ήρθε η στιγμή ο κ. πρωθυπουργός να ζητήσει περισσότερα. Τι δηλαδή; Να απαιτήσει το 47% των ποσών που έχει ήδη δώσει στην ΕΚΤ και, παράλληλα, να ανακοινώσει, μονομερώς, πως από εδώ και εμπρός το ελληνικό δημόσιο, στην βάση της ισονομίας εντός της ΕΕ, θα καταβάλει στην ΕΚΤ μόνο το 53% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που λήγουν... ».

Ανατρέχοντας στις εξαγγελίες του ίδιου του ευρωπαίου κεντρικού τρεπεζίτη, «με απλά λόγια, ο ίδιος ο κ. Ντράγκι έχει αιτιολογήσει πλήρως γιατί η εξαίρεση των ομολόγων της ΕΚΤ από ένα κούρεμα είναι καταστροφική για την Ευρωζώνη. Το μόνο που έχει να κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πει ότι αυτό, για λόγους ισονομίας, πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα και μάλιστα αναδρομικά – εξασφαλίζοντας ένα κούρεμα 47% για τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ την περίοδο 2010/11».  

Να υπάρξει νομική παρέμβαση εντός της Ε.Ε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργ, τον προτρέπει ως εξής:«Θα του συνιστούσα μάλιστα να εκκινήσει και νομική διαδικασία εντός των οργάνων της ΕΕ ώστε να ισχυροποιήσει την θέση του. Μια επιτυχία σε αυτό το πεδίο θα απέδιδε στο ελληνικό δημόσιο ένα σημαντικό ποσό τουλάχιστον 20 δις ευρώ. Ένα ποσόν που, αν και δεν θα απέτρεπε τα δεινά που έρχονται, θα έδινε πολλές ανάσες στην κυβέρνηση».