Στρωμένος με «αγκάθια» είναι ο δρόμος για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης κρατώντας σε αγωνία εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θα διαπιστώσουν σε μερικές εβδομάδες ότι το συγκεκριμένο καύσιμο θα πωλείται κατά 40 λεπτά ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι στο 1,40 ευρώ το λίτρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών αν και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, δεν έχουν καταλήξει ακόμη ούτε στο ύψος του βασικού επιδόματος θέρμανσης αλλά ούτε και στον αριθμό των πολιτών που θα το λάβουν.

Σύμφωνα με το Βήμα, σε ό,τι αφορά τα τέσσερα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η αρχική απόφαση δεν αλλάζει, δηλαδή να υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, οικογενειακής κατάστασης, περιουσιακό και γεωγραφικό. Το θέμα όμως είναι ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών στα ακριβή όρια μέσα στα οποία θα διαμορφωθούν τα παραπάνω κριτήρια.

Ένα από τα θέματα που έχει τεθεί στο τραπέζι των συσκέψεων είναι αν το επίδομα θα χορηγείται με βάση μία ελάχιστη κατανάλωση ή όχι. Για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει πρόβλεψη τότε θα μπορεί κάποιος που καταναλώνει 500 λίτρα το χρόνο να λάβει το ίδιο επίδομα με κάποιον άλλον που καταναλώνει 2.500 λίτρα το χρόνο. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στην τελική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τη συμμετοχή του βουλευτή Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας κ. Απ. Βεσυρόπουλου, του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνου για φορολογικά θέματα κ. Ανδ. Μακρυπίδη και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σάκη Παπαθανασίου.

Επίσης, ένα άλλο θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι τι θα συμβεί με όσους δικαιούνται επίδομα και ζουν σε πολυκατοικία. 

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα δίνεται σε όλους ή θα εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μία από τις προτάσεις είναι να δοθεί μόνο σε συνταξιούχους και ή άλλη και επικρατέστερη πρόταση να δοθεί σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Ένα ακόμη αγκάθι για την τελική απόφαση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα. Μία πρόταση είναι να γίνεται συμψηφισμός του φόρου εισοδήματος με το επίδομα. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής του ακινήτου να περιμένει αρκετούς μήνες μετά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. 

Μία άλλη πρόταση είναι να δίνεται το επίδομα με την μορφή κουπονιών στους φορολογούμενους που δηλώνουν στο σύστημα TAXIS τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς του πετρελαίου. Υπάρχει και η πρόταση να δοθεί με τραπεζική επιταγή απευθείας στους δικαιούχους που θα προκύψουν με βάση τα διάφορα κριτήρια από το σύστημα TAXIS.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πρόταση οι δικαιούχοι να λάβουν ως επίδομα το σύνολο του ΕΦΚ του πετρελαίου όπως αυτό προκύπτει από τα τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεση συνάρτηση με την κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι πολλές από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι θα κυμανθούν αρκετά κάτω από τα μέσα εισοδήματα που δηλώνουν διάφορες κατηγορίες πολιτών.