Αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε αγορές όπως αυτή των καυσίμων και της διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών προανήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.
Ειδικότερα προανήγγειλε επικαιροποίηση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά, καθώς παραδέχτηκε ότι στη συγκεκριμένη αγορά επικρατούν στρεβλώσεις. Ανακοίνωσε επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχέδιο κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών με ξεκάθαρο πλαίσιο τήρησης των κανόνων για τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμου η Αρχή έχει προτείνει -από το 2008- την τοποθέτηση συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια. Όπως τόνισε, με το πετρέλαιο κίνησης να κοστίζει 1 ευρώ και το κίνησης 1,40 μια μεγάλη ποσότητα παει στο κίνησης με υψηλά κέρδη από τους παρανομούντες.

«Αν εφαρμοστεί σύστημα εισροών – εκροών δεν θα υπάρχει πια τέτοια δυνατότητα στους πρατηριούχους» ανέφερε. Ο κ. Κυριτσάκης χαρακτήρισε τον Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων ως σημαντική ρύθμιση που θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό με μείωση των τιμών λόγω των περισσότερων «παιχτών» στην αγορά, ενώ ζήτησε ακόμη άνοιγμα επαγγελμάτων και μείωση της γραφειοκρατίας. Τόνισε ότι 154 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή, ενώ μένουν 64 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν σε δικαστικές διαδικασίες.

«Το 40% του εισοδήματος των καταναλωτών παει για είδη πρώτης ανάγκης, έτσι οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται ή παραμένουν στα ίδια επίπεδα ενώ στην ένδυση – υπόδηση έχουν καταρρεύσει» σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων.

«Οι τιμές προϊόντων διαμορφώνονται καθημερινά ανάλογα με τον ανταγωνισμό και τις τιμές του εξωτερικού», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής. Ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για φθηνό ή ακριβό προϊών όταν οι πρώτες ύλες έχουν ανοδική τάση.» Ο κ. Μακρής αναγνώρισε τέλος πως ο καταναλωτής πιέζεται πάρα πολύ και σημείωσε με έμφαση πως κάποια στιγμή οι τιμές θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Παρεμβαίνοντας, η δικηγόρος και μέλος της ΜΚΟ Μαρία Ευθυμιάδου τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία αναμόρφωση του αγορανομικού κώδικα από το 1946 και μετά.

Πηγή: Σκάι