Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.    Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα.

Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση:  
Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:  

• διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού 
• αναπληρώσει τις καθημερινές ‘φθορές’ με παραγωγή νέων κυττάρων 
• αντεπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες 
• αναπτυχθεί 
• δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά   

Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.  

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμώνται μέσα στην ημέρα;  
Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.   Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνιστάται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής:  

• Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι) 
• Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.) 
• Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.) 
• Ομάδα λαχανικών και φρούτων 
• Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)   

Αναλυτικότερα, το διαιτολόγιό του μπορεί να περιλαμβάνει:  

• μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα 
• 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα) 
• 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα) 
• 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια 
• 2 φορές την εβδομάδα ψάρι 
• 3-4 αυγά 
• 1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο 
• ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις 
• ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα   

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.   

Υγιεινό και ελκυστικό κολατσιό στο σχολείο:  
Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;  
Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.  

Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό-Τα οφέλη του κολατσιού:  
• Καλύτερη συγκέντρωση 
• Βελτιωμένη διάθεση 
• Περισσότερη ενέργεια 
• Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ. μελέτη, αθλητισμός κτλ)   

ΠΗΓΗ: iatronet.gr