Λουκέτο στα μαγειρεία και στο τυπογραφείο των φυλακών Κορυδαλλού έβαλαν σήμερα οι κρατούμενοι διαμαρτυρόμενοι για τον μη εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι όλων των πτερύγων των φυλακών Κορυδαλλού (εκτός της 6ης όπου «φιλοξενούνται» ο Άκης Τσοχατζόπουλος και άλλοι) αρχικά προχώρησαν σε διακοπή εργασίας των μαγειρείων και του τυπογραφείου.


Όπως επισημαίνουν οι κρατούμενοι, η διαμαρτυρία αυτή «αποτελεί κομμάτι της πανελλαδικής κινητοποίησης, που πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή στις περισσότερες φυλακές». Οι κρατούμενοι απαιτούν «τον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων και γραφειοκρατικών θεσμικών διατάξεων, που έχουν ως αποτέλεσμα ο λεγόμενος "σωφρονισμός" να αποτελεί μία διαρκή τιμωρία δίχως τέλος».


Επίσης, απαιτούν ειδικότερα «τη θεσμοποίηση του δικαιώματος της άδειας, της αναστολής, καθώς και την επισημοποίηση της ποινής κάθειρξης των 10 χρόνων σε ποινή φυλάκισης». Διευκρινίζουν πάντως οι κρατούμενοι ότι η αναφορά μόνο σε αυτά τα επίμαχα αιτήματα «δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα δεκάδες άλυτα και σοβαρά προβλήματα στον κόσμο των φυλακών, όπως η υπερσυσσώρευση κρατουμένων (άνθρωποι κοιμούνται στα πατώματα), άθλιες συνθήκες υγιεινής, υποσιτισμός κ.ά.». «Εμείς κάνουμε απλώς την αρχή...» καταλήγει η ανακοίνωση.


Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί επί των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Έτσι, ξεκίνησε ήδη ενημέρωση των κρατουμένων όλων των φυλακών για τα νέα νομοθετικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί. Η ενημέρωση θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, αναφέρει το υπουργείο και ευελπιστεί ότι τελικά θα επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις και τα μαγειρεία θα λειτουργήσουν και εάν όχι, οι κρατούμενοι θα σιτιστούν με ξηρά τροφή (κονσέρβες κ.λπ.).