Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου - Ιατρείου στη Σύρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου. Τα φάρμακα έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά και έχουν καταχωρηθεί σε ειδικό αρχείο από τους Νοσηλευτές του Νοσοκομείου Σύρου και έχουν μεταφερθεί στο χώρο του K.E.ΦΙ.Α (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), όπου εκεί εθελοντής του Συλλόγου της Κατ Οίκον Νοσηλείας, προσφέρθηκε και ανέλαβε την τακτοποίηση των φαρμάκων κατά αλφαβητική σειρά στις ντουλάπες που υπάρχουν στο χώρο.

Οι ποσότητες των φαρμάκων που υπάρχουν δεν θεωρούνται ικανές για να καλύψουν μεγάλο φάσμα παθήσεων αλλά και αριθμό ανασφάλιστων γι αυτό και προς τούτο, ο ραδιοφωνικός σταθμός AIGAIO LIVE σε συνεργασία με τον SKAI 100,3 διοργανώνουν ανοικτή συγκέντρωση φαρμάκων στην κεντρική πλατεία της Σύρου, πλατεία Μιαούλη, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του συριανού σταθμού θα μεταδίδουν ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα από την Πλατεία Μιαούλη υπενθυμίζοντας ανά διαστήματα την προσφορά φαρμάκων στο συγκεκριμένο χώρο. Η συγκεκριμένη κίνηση από τον AIGAIO LIVE έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη καμπάνια του SKAI 100,3 ο οποίος κάθε εβδομάδα σε πλατείες δήμων της Αττικής αλλά και σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι για να έχει κανείς πρόσβαση στο Κοινωνικό Φαρμακείο θα πρέπει να προσέλθει πρώτα στα ΚΕΠ και να παραλάβει την αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να προσκομίσει στην νοσηλεύτρια του ΟΠΑΚ (ΚΑΠΗ Ερμούπολης) κ.Βάσω Αντωνούδη τηλ.2281081001, προκειμένου η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Κοινωνικού Φαρμακείου να τα εξετάσει και να εκδώσει την απαραίτητη κάρτα υγείας.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια σύστασης και λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου στη Σύρο είναι: Επιτροπή Κοινωνικού Έργου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, Φαρμακευτικός Σύλλογος Κυκλάδων, Σύλλογος Παροχής Φροντίδας και Κατ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ένωση Απόρων Οικογενειών και Πολυτέκνων Νοτίου Αιγαίου

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα αναλάβει σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να συστήσει θεσμικά το Κοινωνικό Φαρμακείο ορίζοντας τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής η οποία στη συνέχεια θα ασχοληθεί με το καταστατικό λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου. Φάρμακα που δεν έχουν λήξει, μπορούν να συλλέγονται και στις κατά τόπους ενορίες, όπου μέσω των εφημεριών θα φτάνουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο, μέσω του Συλλόγου της Κατ Οίκον Νοσηλείας καθώς και στον ίδιο το χώρο του φαρμακείου όταν αυτό ξεκινήσει την λειτουργία του. Φάρμακα που έχουν λήξει ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους στα φαρμακεία της Σύρου.

Πηγή:  cyclades24.gr