Από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 θα διακόπτονται οι συνεδριάσεις όλων των Ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) όπως αποφασίστηκε εχθές στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξε συνταύτιση με τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών.


Αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα υποβάλλονται εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.ο.κ.) δεν θα ολοκληρώνονται  οι δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.ο.κ.), ενώ δεν θα αρχειοθετούνται και υποθέσεις. Αυτές οι ενέργειες προστίθενται στις αντίστοιχες των δικαστών που έχουν λάβει απόφαση και για τη μη δημοσίευση των αποφάσεων (εκτός των επειγουσών). Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συν τοις άλλοις, οι εισαγγελικοί λειτουργοί σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους, εργαζόμενοι μόνο στις Εισαγγελίες και εντός του προβλεπόμενου ωραρίου, ενώ σταματούν να καταπιάνονται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.ο.κ.).

Κατόπιν της απόφασής τους, αναμένεται να προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το θέμα της μείωσης των αποδοχών τους, ζητώντας παράλληλα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης είπε ότι είναι χρέος του να συζητήσει με τους δικαστικούς από τη στιγμή που έλαβαν την απόφασή τους.