Προς τερματισμό οδεύουν οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων σε μεγάλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ύστερα από τετράωρη συνάντηση εκπροσώπων των κρατουμένων με τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνο Σκανδάμη. Τα μαγειρεία που είχαν «κλειδωθεί» άνοιξαν και οι κρατούμενοι σιτίζονται κανονικά. Λήξη της αποχής από το συσσίτιο αποφάσισαν και οι κρατούμενοι των φυλακών στη Λάρισα και στη Χαλκίδα.

Συνεχίζουν, για την ώρα, την αποχή από το συσσίτιο οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα Κέρκυρας, Πάτρας, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός της κινητοποίησης παραμένουν από την αρχή 22 φυλακές σε όλη τη χώρα και οι αγροτικές. Στο Ηράκλειο, στις φυλακές Αλικαρνασσού, οι κρατούμενοι απείχαν από τις εργασίες τους.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται ζητώντας τον «εκσυγχρονισμό απαρχαιωμένων και γραφειοκρατικών θεσμικών διατάξεων». Όπως διευκρίνιζαν σε ανακοίνωσή τους, το υπάρχον σωφρονιστικό σύστημα «έχει ως αποτέλεσμα ο λεγόμενος «σωφρονισμός» να αποτελεί διαρκή τιμωρία δίχως τέλος». Απαιτούσαν «τη θεσμοποίηση των δικαιωμάτων τής άδειας και της αναστολής, καθώς επίσης και την επισημοποίηση της ποινής κάθειρξης των 10 χρόνων σε ποινή φυλάκισης».

Εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επισημανθεί ότι οι κρατούμενοι κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.