Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Πατούλη, να ετοιμάζεται να προτείνει στο ΔΣ την αναστολή της επίσχεσης εργασίας των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.  
Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Πατούλης και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με σκοπό να συζητήσουν για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και να ενημέρωση για τις θέσεις τους.

Βάσει της ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Πατούλης θα εισηγηθεί την αναστολή της επίσχεσης εργασίας έπειτα από την πληρωμή προς τους γιατρούς, έστω και με καθυστέρηση, από τον ΕΟΠΥΥ των ιατρικών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Ιούνιο, αλλά και με δεδομένη την ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι ασθενείς χωρίς να χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ που αφορά το κόστος των ιατρικών επισκέψεων του Ιουνίου 2012 που πληρώθηκαν φτάνει τα 6,5 εκατ. ευρώ και είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλες δαπάνες, όπως π.χ. η φαρμακευτική δαπάνη του ίδιου μήνα, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες που αφορούν τις ιατρικές πράξεις, την διεξαγωγή διαγνωστικών και μικροβιολογικών εξετάσεων, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ. Εκκρεμές παραμένει επίσης και το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών προς τους γιατρούς παρελθόντων ετών, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ παρατηρεί ότι αναμένει από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παραπάνω χρεών.

«Σε αυτή την κρίσιμη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρονική συγκυρία, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο αν θα πληρωθούν κάποιες ιατρικές επισκέψεις ενός μήνα, όπως έγινε, αλλά αν θα εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οι πόροι που θα στηρίξουν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ» σημειώνει ο ΙΣΑ.
TAGS