Ως επιτακτική αναγνώρισε την ανάγκη συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων προς ικανοποίηση του στόχου της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών και την εξασφάλιση επαρκούς αίματος για το 2013 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τις περιφερειακές ενότητες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Στη σύσκεψη πάρθηκε η απόφαση για την ενεργοποίηση και τη λειτουργία Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με σκοπό την παρέμβαση σε περιπτώσεις εκτάκτων προβλημάτων δημόσιας υγείας, κατόπιν εισήγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας.

«Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε έτοιμοι και να επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα. Να κινητοποιηθούμε εγκαίρως ώστε να αποφευχθούν συμβάντα ανάλογα της θερινής περιόδου του τρέχοντος έτους. Είναι άλλωστε προτιμότερη η πρόληψη ενός προβλήματος από την εκ των υστέρων αντιμετώπιση των επιπτώσεών του» παρατήρησε ο υπουργός Υγείας.