Το πλαφόν για την επιστροφή του φόρου από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης ανά γεωγραφική ζώνη, ορίσθηκε την Τετάρτη σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Το εισοδηματικό κριτήριο «κλειδώνει» στις 15.000 ευρώ ανά φορολογούμενο δίχως παιδιά, ενώ θα υπάρχει κλιμακωτή αύξηση έως τα 30.000 – 34.000 ευρώ για οικογένειες, ανάλογα με το πόσα είναι τα προστατευόμενα μέλη τους.
Κριτήριο αντικειμενικής αξίας

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ως κριτήριο για το επίδομα δεν θα τεθούν τα 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της οικίας, αλλά τα 120.000 ευρώ για όσους είναι άγαμοι και τα 200.000 ευρώ αθροιστικά για τους έγγαμους.

Κριτήριο δομημένης επιφάνειας

Απ’ ό,τι φαίνεται, το όριο δομημένης έκτασης που θα καλύπτεται θα είναι τα 120 τ.μ. Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο της επιφάνειας δεν θα συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς. Αυτό σημαίνει ότι και οι κάτοχοι κατοικιών μεγαλύτερων των 120 τ.μ. δεν θα εξαιρούνται πλήρως, παρά μόνο για το υπολειπόμενο της επιφάνειας.

Ηλεκτρονική διαδικασία

Οι πολίτες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω σχετικής ιστοσελίδας που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τόσο το εισόδημα όσο και η αντικειμενική αξία των ακινήτων θα διασταυρώνονται με τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, ενώ θα υπάρχει και εμπλοκή των πρατηρίων μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».


Επίπεδο της εξίσωσης

Η εξίσωση του ειδικού φόρου αναμένεται να κυμανθεί στο 80%. Κάτι τέτοιο σημαίνει  πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται  έναντι περίπου 1,43 ευρώ.

Γεωγραφικές ζώνες και όριο επιδοτούμενης κατανάλωσης

Συνολικά, η επικράτεια θα διακριθεί σε τέσσερις ζώνες, με το πλαφόν επιδότησης να διαμορφώνεται ανάλογα. Οι γεωγραφικές ζώνες θα είναι αντίστοιχες με τις περυσινές.

Βάσει πληροφοριών που επικαλείται το protothema.gr ο διαχωρισμός των ζωνών έχει ως εξής: 
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΛΙΤΡΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
1η ΖΩΝΗ έως 900 ευρώ 3.000
2η ΖΩΝΗ έως 576 ευρώ 1.920
3η ΖΩΝΗ έως 360 ευρώ 1.200
4η ΖΩΝΗ έως 216 ευρώ 720

Ειδικότερα:

 - στην Α' ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά.

 - στη Β' ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.

- στη Γ' ζώνη ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.

- στη Δ' ζώνη είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα κ.ά.

Η συνολική ανώτατη ποσότητα πετρελαίου που θα επιδοτείται ανά δικαιούχο θα ξεκινά χαμηλότερα από τον έναν τόνο ανά έτος, φθάνοντας το πολύ στους τρεις τόνους.  

Στο μεταξύ, κατ΄εξαίρεση αποφασίστηκε να δοθεί -με βάση πρόταση της ΔΗΜΑΡ- και ένα επίδομα «ακραίας φτώχειας» (σε νοικοκυριά για παράδειγμα όπου και οι δύο γονείς είναι άνεργοι). Υπολογίζεται σε 300 ευρώ και δοθεί σε περίπου 100.000 νοικοκυριά μόνο με κοινωνικά κριτήρια. Το κονδύλι θα φτάσει στα 30 εκατ. ευρώ για όλους.