Την αντίθεσή της στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), υποστηρίζοντας ότι η τιμή του δεν αποκλείεται να φθάσει στο 1,6 ευρώ το λίτρο.

«Πολλές πολυκατοικίες και μεμονωμένοι καταναλωτές έλαβαν ήδη απόφαση να διακόψουν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Σε πολλά μέρη της χώρας έχουν στραφεί σε άλλα καύσιμα με μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος είτε στην ατμόσφαιρα με τη ρύπανση είτε λόγω της ανεξέλεγκτης ξύλευσης και αποψίλωσης ολόκληρων δασών», σημειώνει η ΟΒΕ

Παράλληλα προσθέτει ότι «ταυτόχρονα οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων που προέρχονται από λαθραίες εισαγωγές, από εικονικές εξαγωγές και εικονικούς εφοδιασμούς πλοίων με ατελώνιστο πετρέλαιο». Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, «η επίκληση της αύξησης του ΕΦΚ ως μέσου πάταξης του λαθρεμπορίου, μόνο ως φύλλο συκής εισπρακτικών στόχων φαντάζει».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων δεν πρόκειται να χτυπηθεί αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση και εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου των ροών των καυσίμων σε όλα τα στάδια, από το διυλιστήριο μέχρι τον καταναλωτή.

Τέλος, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης τονίζει ότι δεν θα καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών «καθώς ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα το εισπράξουν».
TAGS