Έκτακτη συγκέντρωση εκπροσώπων των αθλητικών ομοσπονδιών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία που διαθέτει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να συζητηθεί το καθεστώς λειτουργίας και επιχορήγησής τους από την Πολιτεία.


Οι αθλητικές ομοσπονδίες ζητούν να μην υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργίας ΔΕΚΟ, ενώ αποδέχονται την υπαγωγή τους στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Για το τελευταίο ζήτημα, πάντως, ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις κι έτσι στο ψήφισμα γίνεται λόγος για την «... συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών ομοσπονδιών».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι ο αθλητισμός αποτελεί -και βάσει Συντάγματος- κοινωνικό αγαθό, ενώ οι ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι είναι ανοιχτές σε έλεγχο των οικονομικών τους από την Πολιτεία. Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση επιτροπής, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον υφυπουργό Αθλητισμού, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Το ψήφισμα:

«1. Εμείς οι Αθλητικές Ομοσπονδίες πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Ζητούμε να συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση προς τον αθλητισμό και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα η άθληση της ελληνικής νεολαίας αλλά και η παράδοση των επιτυχιών των αθλητών και αθλητριών μας, σε όλες τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω επιτάσσει το Σύνταγμα της Χώρας με το άρθρο 16.

2. Καμία Αθλητική Ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπαχθεί στο καθεστώς λειτουργίας των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Επιθυμούμε να συνεχιστεί το καθεστώς που προβλέπει ο υπάρχων Αθλητικός Νόμος, με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες να διατηρούν την αυτονομία και το αυτοδιοίκητό τους, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

3. Επιθυμούμε τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού να διοχετεύονται για τον πραγματικό αθλητισμό και όχι μόνο σε λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες.

4. Θέλουμε και επιζητούμε, όπως άλλωστε κάναμε και μέχρι σήμερα, τον έλεγχο της Πολιτείας ώστε να γνωρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος πού πηγαίνουν τα χρήματά του, πάντοτε κάτω από καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας.

5. Αποφασίσαμε τη σύσταση Επιτροπής η οποία θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τον υφυπουργό Αθλητισμού και με τους αρχηγούς των κομμάτων, με θέμα συζήτησης την χρηματοδότηση του αθλητισμού, ώστε να συνεχίσουν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες να είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό του Κράτους. Μόνον έτσι μπορεί να συνεχιστεί το έργο τους για την διάδοση και την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.

6. Τέλος, εάν τα παραπάνω συνιστούν υπαγωγή στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η συντριπτική πλειοψηφία των Αθλητικών Ομοσπονδιών τάσσεται θετικά στο ενδεχόμενο αυτό». 

Πηγή: naftemporiki.gr