Η τουριστική επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου (Μονή Τοπλού), εντάσσεται στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), κατόπιν απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη.

Η επένδυση επικεντρώνεται την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί  κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης θα είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ προβλέπεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης και Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Πέτρος Σελέκος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα», Στέφανος Ησαΐας.