Σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές την ώρα που το πετρέλαιο αποτελεί είδος πολυτελείας για τα περισσότερα νοικοκυριά. Με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να αγγίξει το 1,60 ευρώ ανά λίτρο, απόρροια της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, χιλιάδες πολίτες, «θύματα» της οικονομικής κρίσης, αγοράζουν μαζικά καυσόξυλα ώστε να μην χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν.
Ξυλόσομπες, συμβατικά τζάκια αλλά και ενεργειακά «κερδίζουν» καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες αφού αποτελούν αναμφίβολα την πιο οικονομική λύση, με τους ξυλέμπορους να κάνουν λόγο για αύξηση 100% στη ζήτηση καυσόξυλων.

Συγκεκριμένα, οι έμποροι επισημαίνουν ότι η ζήτηση έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι σε σημείο που οι ίδιοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, καθώς οι υλοτομίες είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της χορήγησης περιορισμένων κονδυλίων από το αρμόδιο υπουργείο για το σκοπό αυτό.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι παραγγελίες έχουν αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου», τονίζει ο Γιώργος Κασκαλίδης, έμπορος στη λεωφόρο Αλίμου, ο οποίος όπως εξηγεί στο newpost η κρίση έκανε τους Έλληνες πιο μεθοδικούς στις αγορές τους. «Παλιότερα περίμεναν να αρχίσουν οι πρώτες βροχές για να αγοράσουν ξύλα. Πλέον έρχονται νωρίς και προμηθεύουνται με μεγάλες ποσότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κασκαρίδης, με δηλώσεις του στο newpost, υποστηρίζει πως «οι τιμές με τις οποίες αγοράζουμε εμείς τα ξύλα έχουν αυξηθεί αφού ορισμένοι εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως οι έμποροι προσπαθούν να απορροφήσουν την αύξηση της διαφοράς και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των τιμών, αυτά κυμαίνονται στα ίδια με τα προηγούμενα έτη- μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενώ διαφοροποιούνται ανά περιοχή.

Στην Αττική το μέσο κόστος για έναν τόνο καυσόξυλου είναι 200 ευρώ με ανοδική τάση. Οι χαμηλότερες τιμές αγγίζουν τα 180 ευρώ -σε περιοχές όπως το Πόρτο Ράφτη- και οι υψηλότερες τα 240 ευρώ, όπως για παράδειγμα στη Βάρη.

Στη Δράμα, ο τόνος πωλείται έναντι 100 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 140 ευρώ και τη Λάρισα, διαμορφώνεται στα 150 ευρώ τον τόνο και στην Φλώρινα κυμαίνεται από 85 έως και 110 ευρώ.

Οι προβλέψεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για επικείμενη αύξηση και στη τιμή των καυσόξυλων αφού αρκετοί έμποροι δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί με τις νέες τιμές.

«Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του τόνου», επισημαίνει στο newpost, η κυρία Ελένη Βελίδη, έμπορος στη λεωφόρο Κύμης, η οποία τονίζει ταυτοχρόνως πως η ζήτηση ξεπερνάει το 100% σε σχέση με πέρσι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι παραγγελίες στα καυσόξυλα άρχισαν από τον Ιούνιο αφού οι τιμές του πετρελαίου είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

«Οι πολίτες έρχονται από νωρίς σε εμάς γιατί φοβούνται μήπως ανέβουν οι τιμές και ζητούν να αποπληρώσουν με δόσεις» εξηγεί η κυρία Βελίδη.

Την ίδια ώρα, ραγδαία αύξηση παρουσιάζει φέτος και η ζήτηση για ξυλεία από τα κατά τόπους Δασαρχεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ήδη στη Ροδόπη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, όταν ο αντίστοιχος αριθμός των αιτούντων την αντίστοιχη περίοδο το 2011 άγγιζε μόλις τους 1.000. 

Και μπορεί αρκετοί να παραμένουν «πιστοί» στο πετρέλαιο, οι νέες μέθοδοι θέρμανσης, ωστόσο, προτάσσουν το ξύλο ως το πιο φιλικό καύσιμο τόσο για τη φύση όσο και για το πορτοφόλι μας.

Όπως και να' χει, ο χειμώνας αναμένεται «καυτός»- τουλάχιστον από φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων.


Γωγώ Κυριαζή