Αποφασισμένη να προχωρήσει την άμεση και υποχρεωτική αποχώρηση 63.000 δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται η κυβέρνηση μέσω απολύσεων και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το «σχέδιο εξόδου» που ετοιμάζουν τα αρμόδια υπουργεία προβλέπει να «ωθηθούν» περίπου 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι να αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις τους υπό την απειλή ότι αν αρνηθούν θα κληθούν να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα 67 τους.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, που προβλέπεται από τα νέα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, με την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν θεμελιώσει ήδη δικαίωμα συνταξιοδότησης. Το «σχέδιο άμεσης εξόδου» προβλέπει να τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 2013 και άλλοι 30.000 το 2014. Σε αυτό το καθεστώς θα παραμείνουν 1-2 χρόνια παίρνοντας το 70% των σημερινών αποδοχών τους και έπειτα θα συνταξιοδοτούνται κανονικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση του ορίου ηλικίας που προβλέπουν τα νέα μέτρα. 

Όσοι δεν δεχτούν να αποχωρήσουν μέσω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, θα παραμείνουν στο Δημόσιο πολύ περισσότερα χρόνια από ότι υπολόγιζαν.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει διατάξεις του νόμου 3865/2010 με τις οποίες ορίζεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/10/2010 διατηρούν το δικαίωμα οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσουν καθώς εξαιρούνται από το γενικό όριο ηλικίας των 65 ετών που τώρα πάει στα 67.  Δηλαδή με την κατάργηση των διατάξεων αυτών, οι υπάλληλοι που μέχρι σήμερα θα έβγαιναν στη σύνταξη στα 55-60 τους με 25ετία, θα υποχρεωθούν να παραμείνουν έως και 12 έτη παραπάνω καθώς θα συνταξιοδοτούνται πλέον στα 67.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απόλυση 3.000 δημοσίων υπαλλήλων που είτε έχουν κριθεί επίορκοι είτε έχουν προβλήματα υγείας, όπως νοητική υστέρηση. Ειδικά για τη δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόλυση θα συνοδευτεί με χορήγηση αναπηρικής σύνταξης σε όσους κριθεί ότι όντως είναι ασθενείς και πληρούν τα κριτήρια.