Μεταξύ του κοινωνικού αναβρασμού ενόψει της ψήφισης του πακέτου μέτρων των 11,6 δισ. και των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων για την υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» με αγοραπωλησία ακινήτων από ηχηρά ονόματα του Κοινοβουλίου, η κοινή γνώμη φέρεται να συγκλονίζεται από το σκάνδαλο του… Γέροντα Παστίτσιου.
Σε μια στιγμή απόλυτης «διαύγειας» βουλευτές, επιφανείς πολίτες, θρησκευόμενοι, θρησκόληπτοι και αθεϊστές πολίτες ασχολούνται μετά μανίας με την σύλληψη του 27χρονου διαχειριστή της ιστοσελίδας του «Γέροντα Παστίτσιου», ο οποίος κατηγορείται για προσβολή θρησκεύματος και μάλιστα παραπέμφθηκε σε τακτική δίκη! Ο 27χρονος εργάζεται ως υπάλληλος ιχθυοτροφείου στην Εύβοια.

Μάρτυρας υπεράσπισης ο Παπαδημούλης


Την πρόθεσή του να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του 27χρονου γνωστοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Όταν ο νόμος εξισώνει την βλασφημία με την παιδεραστία είναι άδικος . Θέλω να παραστώ ως μάρτυρας υπεράσπισης του 27χρόνου που συνελήφθη», ήταν το σχόλιό του.

«Προσφέρθηκα να πάω μάρτυρας γιατί η σπουδή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να άρει το απόρρητο μετατρέπει την Αθήνα σε Τεχεράνη. Δεν μπορεί με την μπαγιάτικη νομοθεσία περί βλασφημίας να εξισώνεις την βλασφημία με την παιδεραστία», τόνισε.

Σφοδρές οι αντιδράσεις των πολιτών

Στην πραγματικότητα το θέμα έλαβε χτες μεγάλες διαστάσεις καθώς ουδείς είχε υπολογίσει ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα προχωρούσε σε σύλληψη του διαχειριστή της σελίδας και ουδείς είχε προβλέψει ότι αυτό το γεγονός θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις.

Σαφώς ο Γέροντας Παΐσιος ήταν ένα πρόσωπο της Ορθοδοξίας, σεβαστό και ιερό για την Εκκλησία και τους πιστούς. Η φήμη μάλιστα του Γέροντα Παΐσιου του Αγιορείτη ως αγίου μεταξύ των ορθοδόξων πιστών είναι μεγάλη, λόγω της προσωπικότητας, της πνευματικότητας και των χαρισμάτων του για αυτό και ορισμένοι μητροπολίτες έχουν προτείνει την κατάταξή του στα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως Αγίου.

Συνεπώς ο οποιοσδήποτε χλευασμός προς το πρόσωπό του θεωρείται κατακριτέος. Ωστόσο, ο χιουμοριστικός σχολιασμός ενός προσώπου ή του έργου αυτού είναι μια διαφορετική οπτική που πολύ απέχει από την επιβολή ποινή φυλάκισης για καθύβριση. Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη του 27χρονου για την ιστοσελίδα του «Γέροντα Παστίτσιου» ήταν μάλλον… υπερβολική.

Η επικαίρη ερώτηση της Χρυσης Αυγής


Μάλιστα, είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από τη Χρυσή Αυγή για τον… υβριστή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σατιρικό Facebook του… Γέροντα Παστίτσιου, που ίσως σκοπό είχε να σατιρίσει την τεράστια εμπορική εκμετάλλευση του Γέροντα Παϊσιου, έκλεισε επειδή βουλευτής της Χρυσής Αυγής έφερε το «μείζον» αυτό θέμα στη Βουλή. Σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσουμε ορισμένα κατά τ’ άλλα αυτονόητα δικαιώματα σε χώρες δημοκρατικές, το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και της ανεξιθρησκίας. Συνεχίζοντας, την περασμένη Τρίτη, η Χρυσή Αυγή κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για μια σελίδα στο Facebook όπου όπως έλεγε έχει δημιουργηθεί προφίλ με την ονομασία «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ/ELDER PASTITSIOS».

Η Χρυσή Αυγή ανέφερε στην ανακοίνωση : «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται αναρτήσεις όπως «Γέρων Παστίτσιος ο Πατσαφαρίτης», «το νέο θαύμα-τρολιά του Γέροντα στις Σέρρες», καθώς και πολλές προκλητικές και ανάρμοστες φωτογραφίες». Χτες, ανακοινώθηκε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε έναν 27χρονο από τα Ψαχνά Ευβοίας για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω του Facebook. Αν και η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση της σύλληψης του 27χρονου με την επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής, οι υποψίες για συσχετισμό των δύο γεγονότων δεν εξαλείφθηκαν.

Αντιθέτως έγιναν εντονότερες και μάλιστα πήραν διαστάσεις επιδημίας αντιδράσεων από βουλευτές αλλά κυρίως χρήστες του twitter και του Facebook που κατέκλυσαν τα social media με συνθήματα υπέρ του… Παστίτσιου και κατά της «θεοκρατίας», όπως αναφέρουν. Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το τμήμα έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών για τον… Γέροντα Παστίτσιο που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, το γεγονός της σύλληψης του 27χρονου θεωρήθηκε (δικαίως;) ως κρούσμα λογοκρισίας και ειδικά στο twitter δημιουργήθηκε και hashtag #FreeGeronPastitsios πολύ σύντομα έγινε παγκόσμιο trend.

Τατσόπουλος... μαινόμενος
 


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος τοποθετήθηκε ανοιχτά και με αιχμηρό τρόπο σχετικά λαμβάνοντας επευφημίες για την εξής ανάρτησή του στο Facebook: «Ο δημιουργός μιας χιουμοριστικής σελίδας συλλαμβάνεται. Οι έμποροι της θρησκευτικής αφέλειας -αυτοί που ο Χριστός έδιωξε κλωτσηδόν από το Ναό- ζουν και βασιλεύουν. Μάλιστα. Ο χριστιανοταλιμπανισμός σε όλο του το μεγαλείο. Και σ' ανώτερα.
Γύρω από τον Γέροντα Παϊσιο -τι είπε, τι δεν είπε, τι εννοούσε με όσα είπε, τι εννοούσε με όσα δεν είπε- στήθηκε μια ανθηρή μακρόβια μπίζνα που άδειασε τις τσέπες πλείστων όσων αφελών, γέμισε τις τσέπες ολίγων ξετσίπωτων επιτήδειων και πυροβόλησε τη νοημοσύνη όλων. Για αυτό το πρωτοφανές μεταδικτατορικό σκάνδαλο, συγκρίσιμο μονάχα με το "Νερό του Καματερού" και την "Αθανασία του Αιγάλεω", κανένας».

Νέο γκρουπ με τη φιγούρα του Γέροντα


Την ίδια ώρα, δεν πρόλαβε να κλείσει η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος τη σελίδα στο Facebook του 27χρονου και εμφανίστηκε νέο γκρουπ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Elder Parisios». Η φωτογραφία που «κοσμεί» το γκρουπ είναι η φιγούρα του Γέροντα, το πρόσωπο του οποίου έχει αντικαταστήσει ο Πύργος του Άιφελ, ενώ στο φόντο υπάρχουν τουριστικές ατραξιόν του Παρισιού όπως το μουσείο του Λούβρου!
Οι γραμμές ενίοτε είναι λεπτές, πόσο μάλλον όταν ένα ζήτημα είναι θρησκευτικό και μπορεί η ιστοσελίδα να έπρεπε να κλείσει καθώς πολλοί πιστοί και πατέρες προσεβλήθησαν και το θρησκευτικό αίσθημα πληγώθηκε, ωστόσο η σύλληψη του… δράση ίσως να αγγίζει τελικά τα όρια της λογοκρισίας.

Αναστασία Γαλάνη