Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας χαρακτηρίστηκε ως εκτός ελέγχου, προειδοποιώντας ότι ασθενείς και επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε ακραία σημεία αντοχής και επιβίωσης.
Ομόφωνα η συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό καθώς οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έκαναν λόγο για νοσηρό κλίμα, το οποίο επιβαρύνεται διαρκώς χωρίς λόγο από νέα, οριζόντια μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα όπως τονίστηκε το κράτος χρωστά στις επιχειρήσεις 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006. Έκτοτε, σωρεύονται χρέη, τα οποία δεν αποπληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος.


Την ίδια στιγμή η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 - 2009 οδήγησε, τελικά, σε "κούρεμα" των ομολόγων και ζημία 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις επιχειρήσεις, για το οποίο και ο Σύλλογος ζητά αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτο ο Σύλλογος εκτιμά ότι οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν θεσμοθετηθεί - ανέφεραν - μπορούν να οδηγήσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις δαπάνες Υγείας.

Αν η Πολιτεία εφαρμόσει τους νόμους και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, μπορεί να μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ασθενών και η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου.


«Μέσα στο πνιγηρό αυτό κλίμα, η Πολιτεία επικαλείται την εφαρμογή μηχανισμού μονομερούς κι οριζόντιας επιστροφής (claw back), το οποίο διακρίνεται για την αδιαφάνειά του. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρώντας ότι πρόκειται για "κόκκινη γραμμή" και παραβιάζει κάθε κράτους Δικαίου και δεν προτίθενται να το καταβάλλουν. Επίσης, δεν προτίθενται να συνεχίσουν να πιστώνουν επ΄ αόριστον το κράτος. Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Δεν είναι, επίσης, ρόλος του κράτους να παραβιάζει τους νόμους και να αποφεύγει παράνομα τις υποχρεώσεις του» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.
TAGS