Ο Α/ΓΕΕΘΑ με έγγραφό του βάζει «πάγο» στις διαμαρτυρίες στρατιωτικών με στολή και ανοίγει «μέτωπο» με τους στρατιωτικούς που πριμοδοτούν τη διαμαρτυρία με στολή.

Στο έγγραφό του ο στρατηγός Κωσταράκος, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το φαινόμενο της εμφάνισης στρατιωτικών με τη στολή σε εκδηλώσεις που έχουν τη μορφή διαμαρτυρίας και επισημαίνει ότι πρόκειται για πειθαρχικό παράπτωμα, για τη διάπραξη του οποίου καλούνται όλοι οι διοικητές να εφαρμόζουν πιστά τον κανονισμό σ΄ ότι αφορά τη σχετική πειθαρχική δίωξη.
 
Αναλυτικά, το έγγραφο έχει ως εξής:

« Θέμα: Προσωπικό - Διοικητικά

  • Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο Στρατιωτικοί να συμμετέχουν σε δημόσιες μη υπηρεσιακές εκδηλώσεις - συχνά με τη μορφή διαμαρτυρίας και μάλιστα υπό τηλεοπτική κάλυψη - με στολή παραποιημένη, ατημέλητη ή ελλιπή, γεγονός που συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και επιπλέον αμαυρώνει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

 

  • Για την εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, καλούμε τα στελέχη να αναλογιστούν τις επιπτώσεις στην πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων από τέτοιου είδους ένστολη συμμετοχή σε ενέργειες αυτής της μορφής.

 

  • Από τις διοικήσεις όλων των κλιμακίων απαιτώ την απαρέγκλιτη εφαρμογή των σχετικών επί του θέματος στρατιωτικών νόμων και κανονισμών, εξαντλώντας την πειθαρχική δικαιοδοσία τους επί εκείνων που θα αγνοήσουν ή θα παραβούν τις διαταγές.

 

  • Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αναμφισβήτητα δύσκολες καταστάσεις τις οποίες διερχόμαστε, δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία και άλλοθι για ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την ισχύουσα θεσμική στρατιωτική δεοντολογία όσο και με τον κώδικα τιμής και αξιών που χαρακτηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με την στρατιωτική πειθαρχία.

 

  • Τα Γενικά Επιτελεία παρακαλούνται όπως ενημερώσουν άμεσα το προσωπικό τους για την πιστή τήρηση των παραπάνω».

 

Πηγή: onalert.gr