Μετά τα νέα αρνητικά δημοσιέυματα ξένων μέσων για τη χώρα μας οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Fitch ξαναχτυπούν...
Σε εκθέσεις τους που δημοσίευσαν σήμερα αναφέρουν ότι η χώρα μας δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρώ, ενώ «βλέπουν» νέα βουτιά στην ύφεση τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch χτυπά «καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν είναι διασφαλισμένη «απέχει μακράν από το να θεωρείται διασφαλισμένη» και συμπληρώνοντας ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη απομακρύνεται. Ο οίκος συμπληρώνει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το 2013-2014, επισημαίνοντας ότι η προοπτική μιας αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση έχει απομακρυνθεί, εξακολουθεί όμως να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο.

Ο Fitch τονίζει ότι το ενδεχόμενο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα των δανειστών έχει βγει εκτός πορείας, ενώ απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014. Παράλληλα, δεν αναμένει να υπάρξει απόφαση για την επανεκκίνηση του προγράμματος χορήγησης των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου. Ο Fitch επισημαίνει ότι το PSI έχει μειώσει την ονομαστική αξία του δημοσιονομικού χρέους κατά 110 δισ. ευρώ, έχει μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου και εξωτερικού χρέους και έχει επιβραδύνει την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2012.

Moody's: Στο 7% η ύφεση το 2012

Και το 2012 η Ελλάδα θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση και συγκεκριμένα η πτώση του ΑΕΠ για φέτος θα είναι στο 7%, εκτιμά ο οίκος Moody's. Επιπλέον, ο οίκος «βλέπει» περαιτέρω μείωση των μισθών και αύξηση της ανεργίας στο 22,8% το 2012 από 17,7% στα τέλη του 2011. Ο Moody's υπογραμμίζει ότι η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας θα περιορίσουν σημαντικά τα καταναλωτικά εισοδήματα και θα αυξήσουν κι άλλο τις τραπεζικές επισφάλειες.