Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές διαδηλώνουν την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ομονοίας, «βροντοφωνάζοντας ότι τα προβλήματα τους δεν προσφέρονται για δημαγωγική, κοινωνική και πολιτική διαπόμπευση».
Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναφέρει ότι «οι Ελληνίδες και Έλληνες με αναπηρία δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία. Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με την αποδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με την κατάργηση στοιχειωδών κοινωνικών παροχών που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα. Η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εξαρτάται άμεσα από τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Η δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τις ανεπαρκείς πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία».

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί τη λήψη ενός συγκεκριμένο σχεδίου δράσης ώστε:

- Να προστατευτούν τα αναπηρικά επιδόματα

- Να προστατευτούν τα ΑμεΑ και γονείς/σύζυγοι/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από σκληρά και άδικα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων τους. Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ, σε μισθούς υπαλλήλων ΑμεΑ του Δημοσίου και ΔΕΚΟ.

- Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση έως ότου καταρτιστεί ένα αντικειμενικά δίκαιο, προοδευτικό ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

- Να προβλεφθεί η εξαίρεση από οποιοδήποτε μέτρο «εργασιακής εφεδρείας». Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία από τις απολύσεις (π.χ. ομαδικές) στον ιδιωτικό τομέα.

- Να διασφαλιστεί άμεσα η χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να καταρτιστεί νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμακευτικών, θεραπευτικών μέσων, μεθόδων, προθέσεων και τεχνικών μέσων υγείας.

- Να σχεδιαστεί η οργάνωση και λειτουργία του ΚΕΠΑ σύμφωνα με τις αρχές της αντικειμενικότητας, επιστημονικότητας και διαφάνειας. Να αποφυλακιστούν άμεσα 60.000 άτομα με αναπηρία που βασανίζονται στις λίστες αναμονής του.

- Να σταματήσει εδώ και τώρα η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας που κινδυνεύει να αφανιστεί από τον κοινωνικό χάρτη της χώρας και να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

- Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης με κέντρο αναφοράς το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης υπό την προϋπόθεση ότι το ΕΚΑ (πρώην ΕΙΑΑ) θα αποσυνδεθεί από το ΚΑΤ.

- Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ.

- Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.) και να εξαιρεθούν από το μέτρο συγχωνεύσεων - καταργήσεων Μονάδων του ΕΣΥ.

- Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

- Να προστατευτούν προνοιακές δομές όπως: «Βοήθεια στο Σπίτι» , «ΚΗΦΗ» , «ΚΔΑΠ ΑμεΑ» μέσω της χρηματοδότησής τους από εθνικούς πόρους.

- Να θεσπιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας για την ένταξη και παραμονή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στην εργασία. Να ολοκληρωθεί άμεσα ο διορισμός όλων των επιτυχόντων των προηγούμενων (γενικών και ειδικών) προκηρύξεων του Ν.2643/1998.

- Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η εκπαίδευση των ΑμεΑ σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.

- Να χρηματοδοτηθεί και διευρυνθεί το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα.
TAGS