Την οργή και την αγανάκτηση όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης εκφράζει σε ανακοίνωση - διαμαρτυρία του το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για την εγκληματική όπως αναφέρεται «πράξη και το βανδαλισμό από φασιστοειδή, σε μνημείο που είχε τοποθετήσει η ΠΕΑΕΑ για να τιμήσει τους αγωνιστές της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, στο δρόμο Λάκκοι - Ομαλός, στη θέση Φώκιες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η πράξη αυτή είναι φασιστικής καθαρά έμπνευσης που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα πατριωτικά και τα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα του χανιώτικου λαού, που εκδηλώθηκαν έντονα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, αλλά και με τη δημιουργία ισχυρού αντιστασιακού κινήματος στα χρόνια της χιτλερικής κατοχής.

Στη θέση του Μνημείου, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Αντίστασης, Ανδρέας Βολάνης, που γνώριζε καλά την περιοχή τοποθέτησε άνδρες από το Λόχο Κυδωνίας του ΕΛΑΣ, μαζί με Λακιώτες Εφεδρο-ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες και χτύπησαν τους άνδρες του γερμανικού φυλακίου του Ομαλού με αποτέλεσμα τέσσερις γερμανούς νεκρούς και την εξασφάλιση μεγάλης ποσότητας τροφίμων και άλλων εφοδίων.

Μετά την απελευθέρωση το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ φρόντισε για την κατασκευή του εν λόγω μνημείου και στην επέτειο της Μάχης οργανώθηκαν και αρκετές εκδηλώσεις. Οι δειλοί δράστες έδρασαν νύχτα όπως λειτουργούσαν οι ομοϊδεάτες και συνεργάτες των Γερμανών με κουκούλες στα χρόνια της κατοχής. Και τότε αλλά και τώρα ο φασισμός και ο ναζισμός αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπιστούν από τον ελληνικό λαό».

 

Πηγή: cretalive.gr