Τα όσα συνέβησαν χθες το μεσημέρι στην είσοδο του Πολυκλαδικού Λυκείου, την ώρα που σχολούσαν οι μαθητές, τα όσα έχουν καταγγελθεί το τελευταίο διάστημα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως όσα φοβούνται πως θα συμβούν πολύ σύντομα μέσα στα σχολεία τους, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, καθώς και στην προϊσταμένη τους αρχή.
Στη 1:15 χθες το μεσημέρι σημειώθηκε στην αυλόπορτα του Πολυκλαδικού, συμπλοκή μεταξύ ομάδων νεαρών που οι μαρτυρίες τους θέλουν μέλη της Χρυσής Αυγής από την μία και μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης στο Ρέθυμνο ομάδας ΑΔΡΕ (Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου) ενώ στο περιστατικό ενεπλάκησαν και μαθητές του σχολείου.

Επί δέκα λεπτά περίπου, ο χώρος είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε αρένα αφού τα μέλη της πρώτης ομάδας ξυλοκοπούσαν άγρια τους «αντιπάλους τους», κρατώντας στα χέρια καδρόνια και σίδερα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, πολλοί εκ των οποίων είχαν βάλει τα κλάματα, εκπαιδευτικοί αλλά και πολίτες που τυχαία περνούσαν από την οδό Μοάτσου, έντρομοι παρακολουθούσαν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους πρωτοφανείς σκηνές αγριότητας μεταξύ των νεαρών.

Το επεισόδιο αυτό, φέρεται να είναι συνέχεια μιας σειράς περιστατικών που ξεκίνησαν πριν ένα μήνα περίπου, με σημείο αναφοράς την διαφορετική ιδεολογική ταυτότητα των δυο ομάδων, γεγονός που εξελίχθηκε σε βεντέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή ενός μαθητή του Λυκείου, σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο προ ημερών, αποτέλεσε την «αφορμή για εκδίκηση», από την άλλη πλευρά και στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκε η χθεσινή συμπλοκή.

Όμως, εξαιτίας του χθεσινού γεγονότος, από την έρευνα της εφημερίδας μας, προέκυψαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν δημιουργηθεί ομάδες της Χρυσής Αυγής σε συγκεκριμένα σχολεία, κάτι που έγινε μεθοδευμένα με μετεγγραφές μαθητών που έγιναν τη φετινή χρονιά. Τα άτομα αυτά, συνεπικουρούμενα από εξωσχολικούς, φέρονται να τρομοκρατούν άλλους μαθητές. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, και να προστατευθούν οι μαθητές -«θύματα», δημιουργήθηκε η ομάδα ΑΔΡΕ στην οποία φέρονται να συμμετέχουν τόσο φοιτητές όσο και μαθητές. Οι διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο μερών φαίνεται πως είναι τακτικοί.

Ο φόβος των εκπαιδευτικών είναι μεγάλος και βάσιμος, σχετικά με τη διάσταση που ενδέχεται να πάρουν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα βίας στα σχολεία τους και προβληματίζονται σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θ’ αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, λέγοντας ειδικότερα πως χθες οι δράστες χρησιμοποίησαν ξύλα και σίδερα, ποιος μπορεί όμως να αποκλείσει πως αύριο θα χρησιμοποιήσουν μαχαίρια.

Καταθέτοντας την άποψή τους στα «Ρ.Ν.» για το θέμα εκπαιδευτικοί, υποστηρίζουν πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων βίας που προϋπήρχαν, μεταξύ νεαρών, και πλέον μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ιδεολογικά, λόγω των συγκυριών, και κατά κάποιο τρόπο  τους στρατολόγησαν.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, ζητά τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτής της ιδιότυπης βίας. Η φωνή τους είναι κυριολεκτικά κραυγή αγωνίας όταν επισημαίνουν πως: «Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε φέτος. Είναι πολύ επικίνδυνο. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ό μη γένοιτο αρχίσουν να κρατάνε στα χέρια τους μαχαίρια αυτά τα παιδιά».

Για σήμερα, στις 10 το πρωί, ούτως ή άλλως είχε προγραμματιστεί συνάντηση των διευθυντών όλων των σχολείων της πόλης, υπό τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να συζητηθεί το σοβαρό πρόβλημα, γεγονός που αποδεικνύει ότι μέρες τώρα απασχολούσε την εκπαιδευτική κοινότητα.

Και φυσικά δεν έχουν μόνο αυτοί την ευθύνη να διαχειριστούν το ζήτημα.


Πηγή: rethnea.gr