Τελευταία παράταση μέχρι την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, για την απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ έδωσε η διοίκηση του Ιδρύματος την ώρα που μέχρι στιγμής περίπου 150.000 συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί.
Αν εξακολουθούν να μην εμφανίζονται, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν αποβιώσει και τη σύνταξή τους να εισπράττουν συγγενείς ή τρίτοι, η καταβολή της σύνταξης και διακοπεί. Στη συνέχεια θα αρχίσει έρευνα και αν διαπιστωθεί παράπτωμα οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ενώ θα κινηθούν  και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διεκδίκηση των παράνομα εισπραχθέντων συντάξεων.

Με τις συντάξεις που δεν καταβάλλονται πλέον επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως. 

Ταυτόχρονα, από την 1η Οκτωβρίου αρχίζει η απογραφή 1,2 εκατ. συνταξιούχων του ΟΓΑ, η οποία θα διαρκέσει έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Πάντως, παρά το όφελος που αποκομίζει το δημόσιο από αυτές τις περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν απογράφησαν, μόνο μερικές δεκάδες καταλήγουν στη δικαιοσύνη.

Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές.

Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες.