Σύσκεψη για τα οικονομικά των ΟΤΑ και τα μέτρα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε πως το υπουργείο εξαντλεί, σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ, κάθε δυνατότητα οικονομικής και θεσμικής στήριξης των φορέων της ΤΑ και πιο συγκεκριμένα:

- Αποδίδει, με την πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, σταθερά, τακτικά και προκαταβολικά, έναντι των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μηνιαίως 188 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη η σχετική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος δόθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα.

- Διαθέτει σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, για δεύτερη φορά εφέτος, 35 εκατ. ευρώ ως μέρος της 4ης δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους. Το ποσό, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, διατίθεται μαζί με την τακτική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όπως ζήτησαν οι δήμαρχοι της χώρας στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό.

- Αναστέλλει, για το μήνα Οκτώβριο, την παρακράτηση των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δήμους των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με κατάσταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά 71 δήμους και το ύψος του ποσού ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

- Προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων κατά 8 έτη. Η ρύθμιση, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και αυξάνει έμμεσα τις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, χορηγείται περίοδος χάριτος έως δύο ετών εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και μειώνεται το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5 %).

Η τροπολογία παραδίδεται στους εκπροσώπους των δήμων προς διαβούλευση ώστε μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στην Βουλή.