Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατά την πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εποχή μας είναι μία εποχή ποικίλων αγκυλώσεων, αμφισβητήσεων καί ακανθωδών προβλημάτων, όπως είπε ο Ιερώνυμος και υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα η κρίση είναι πνευματική, μία κρίση που «την περιμέναμε, αφού οι πνευματικοί μας πατέρες τήν διαπίστωσαν από τήν εποχή που η ευμάρεια είχε παρασύρει τόν λαό στόν καταναλωτισμό και παρακολουθούσαμε τήν κοινωνική καί πολιτιστική αλλοτρίωση νά προχωρεί, αργά καί σταθερά, σέ όλα τά επίπεδα».

Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε ότι η κρίση είναι παράλληλα και μία ευκαιρία αυτοκριτικής: «Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε την δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας ... πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενάχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει.

Ο Αρχιεπίσκοποπος αναφέρθηκε και στα «φοβερά προβλήματα πού συσσωρεύθηκαν τά τελευταία χρόνια» στην Ελλάδα, όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η εγκληματικότητα, η ανεργία, η κατάρρευση της πολιτικής σκηνής, η κρίση στην παιδεία, ο ακραίος λαϊκισμός, που έχουν τρομάξει τους ανθρώπους. Αποστολή της εκκλησίας δεν είναι μόνο η υλική βοήθεια, αλλά η στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, ώστε να «εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το όραμα. Οραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη χώρα μας», κατέληξε ο Ιερώνυμος.