current views are: 2

2 Οκτωβρίου 2012
Δημοσίευση10:30

Ιερώνυμος: Τρομάζει τους ανθρώπους ο ακραίος λαϊκισμός

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατά την πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δημοσίευση 10:30’
αρθρο-newpost

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατά την πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατά την πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εποχή μας είναι μία εποχή ποικίλων αγκυλώσεων, αμφισβητήσεων καί ακανθωδών προβλημάτων, όπως είπε ο Ιερώνυμος και υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα η κρίση είναι πνευματική, μία κρίση που «την περιμέναμε, αφού οι πνευματικοί μας πατέρες τήν διαπίστωσαν από τήν εποχή που η ευμάρεια είχε παρασύρει τόν λαό στόν καταναλωτισμό και παρακολουθούσαμε τήν κοινωνική καί πολιτιστική αλλοτρίωση νά προχωρεί, αργά καί σταθερά, σέ όλα τά επίπεδα».

Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε ότι η κρίση είναι παράλληλα και μία ευκαιρία αυτοκριτικής: «Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε την δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας … πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενάχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει.

Ο Αρχιεπίσκοποπος αναφέρθηκε και στα «φοβερά προβλήματα πού συσσωρεύθηκαν τά τελευταία χρόνια» στην Ελλάδα, όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η εγκληματικότητα, η ανεργία, η κατάρρευση της πολιτικής σκηνής, η κρίση στην παιδεία, ο ακραίος λαϊκισμός, που έχουν τρομάξει τους ανθρώπους. Αποστολή της εκκλησίας δεν είναι μόνο η υλική βοήθεια, αλλά η στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, ώστε να «εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το όραμα. Οραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη χώρα μας», κατέληξε ο Ιερώνυμος.


σχετικα αρθρα