Για προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας αναφορικά με τις ρυθμίσεις το επίδομα θέρμανσης κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), καταλογίζοντας στο υπουργείο Οικονομικών «άγνοια της πραγματικότητας».
Όπως τονίζει η ΠΟΠΕΚ τα κριτήρια, οι περιορισμοί και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοικοκυριών, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

«Θα επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει και θα αδυνατεί ή θα διστάζει να χρησιμοποιήσει το καλοριφέρ. Η κατάσταση αυτή θα έχει προφανείς επιπτώσεις στα πρατήρια, ειδικά σε όσα ήταν προσανατολισμένα στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στον κλάδο των μεταπωλητών», προειδοποιεί.

Την ίδια στιγμή διερωτάται εάν έχει ληφθεί μέριμνα για τις πολυκατοικίες, τι θα γίνει δηλαδή στις περιπτώσεις όπου σε μια πολυκατοικία συστεγάζονται δικαιούχοι και μη του επιδόματος. Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι «η αιτία για την οποία υποτίθεται ότι αποφασίστηκε η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, δηλαδή η πάταξη του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί», αλλά, αντίθετα, όπως αναφέρει «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να "φουντώσει"».

Τέλος η ομοσπονδία επαναλαμβάνει το αίτημα για άμεση εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η εξίσωση των φόρων δεν έχει νόημα ούτε για τους καταναλωτές ούτε για τα κρατικά ταμεία.
TAGS