current views are: 1

2 Οκτωβρίου 2012
Δημοσίευση13:20

Οι κλινικές «κόβουν» την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Κοινό μέτωπο δημιουργούν οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλες τις μονάδες.

Δημοσίευση 13:20’
αρθρο-newpost

Κοινό μέτωπο δημιουργούν οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλες τις μονάδες.

Κοινό μέτωπο δημιουργούν οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλες τις μονάδες.

Οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Νοσοκομείων, Κλινικών, Μονάδων, Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων όλης της χώρας, αποφάσισαν να «κόψουν» την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την προσεχή Δευτέρα.
 
Αυτό, σύμφωνα με το «Βήμα» σημαίνει ότι από τις 8 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι που θα νοσηλευθούν σε μονάδα του Ιδιωτικού Τομέα, όπως όσοι κάνουν αιμοκάθαρση δυο και τρεις φορές την εβδομάδα, ή θα επισκεφθούν ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο και Εργαστήριο θα καταβάλλουν από τη Δευτέρα το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου, και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Οι κινητοποιήσεις είναι πενθήμερης διάρκειας, δηλαδή η πρώτη θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Η συνέχειά της θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που πιθανόν προκύψουν.
 
Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μονάδων ιδιωτικής υγείας, η  προειδοποίησή τους θα «πάρει σάρκα και οστά», εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές του Οργανισμού προς τα μέλη του για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012.
«Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν υπό το βάρος των δυσβάστακτων για τις επιχειρήσεις οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας», δήλωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Ανδρέας Καρταπάνης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών), Βασίλης Μπαρδής (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών), Γρηγόρης Σαραφιανός (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών), Γιώργος Βουγιούκας (Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων) και Λεωνίδας Αναγνώστου (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας).
Οι εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας υπογράμμισαν ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της ιδιωτικής Υγείας έως τον περασμένο Δεκέμβριο αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Οφείλονται, δηλαδή, δεδουλευμένες απαιτήσεις τουλάχιστον 36 μηνών. Οι οφειλές του 2012 ανέρχονται στο ποσόν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι κλινικές έχουν πληρωθεί έως και τον Απρίλιο.
 
Κάθε μήνα, προστίθενται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών τους από τον Ιανουάριο του 2012.
 
Παράλληλα, επανέλαβαν ότι προχωρούν σε αγωγές για τη διεκδίκηση των οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τις Κλινικές, ποσού 780 εκατομμυρίων ευρώ, της περιόδου 2007 – 2011, τόσο για το κεφάλαιο και για τις νόμιμες προσαυξήσεις. Οι αγωγές θα υποβληθούν εντός του Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής τους.

σχετικα αρθρα