Με τον κοινωνικό αναβρασμό στον ευρωπαϊκό Νότο (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία) ασχολείται άρθρο γνώμης στους New York Times,  το οποίο κατακρίνει έντονα τις γερμανικές συνταγές λιτότητας.
Στο άρθρο με τίτλο «Ισπανικές διαδηλώσεις, γερμανικές συνταγές» αναφέρεται ότι η υπομονή του κόσμου εξαντλείται εξαιτίας των αποτυχημένων συνταγών λιτότητας που απαιτουν βερολίνο και Ε.Ε. και «δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία».

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει αναφορά στη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Oι NY Times προσθέτουν ότι οι πολιτικές θα επιδεινώσουν τα επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, την ώρα που αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

«Ο χρόνος εξαντλείται και μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ» υπογραμμίζεται.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού και όχι μέσω της σκληρής λιτότητας.