Τον άμεσο έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ζητούν οι δήμαρχοι της Αττικής, μετά τα δημοσιεύματα για παράνομο πλουτισμό αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

Όπως τονίζουν οι δήμαρχοι, προχώρησαν σε αυτό το αίτημα ούτως ώστε «να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία σύμφωνα με τις αρχές της διαύγειας και της διαφάνειας, να προστατευθεί η αυτοδιοίκηση από την καλλιέργεια ψευδών και κακόβουλων εντυπώσεων».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ο Πρόεδρος και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα δράσης δημάρχων και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι «αποτελεί κοινό αίτημα όλων μας, δημάρχων και εργαζομένων, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στην Αυτοδιοίκηση».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2012 αν και θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στους δήμους 2,386 δισ. ευρώ, τελικά αποδόθηκαν 1,458 δισ. ευρώ και αυτό ενώ την τελευταία τριετία έχουν έγιναν περικοπές 60% στις λειτουργικές δαπάνες των δήμων.

Όπως σημείωσε, από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι τελικά φέτος δεν αποδόθηκαν 928 εκατ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν μεταβιβασθεί στους δήμους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του κράτους.

Υπέρ των κινητοποιήσεων τάχθηκαν στις ομιλίες τους ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης.

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση που έγινε για τα οικονομικά των δήμων και προκειμένου να υπάρξουν προτάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις, μικρή ήταν προσέλευση των δημάρχων. Παρά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόλις 28 από τους 66 δημάρχους της Αττικής προσήλθαν και λιγότεροι από 20 τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.